четвер, 09 серпня 2007 18:51

Знайшли картину Тараса Шевченка

  Акварель ”Краєвид” має 32 см завдовжки і 24 см завширшки. Кажуть, що полотно знайшов сільський учитель на горищі дідового будинку на Вінниччині
Акварель ”Краєвид” має 32 см завдовжки і 24 см завширшки. Кажуть, що полотно знайшов сільський учитель на горищі дідового будинку на Вінниччині

У Вінницькій області знайшли акварель, імовірно написану українським поетом і художником Тарасом Шевченком. Про це повідомив столичний Аукціонний дім "Арт Пелес".

— Картина має 32 сантиметри завдовжки і 24 завширшки. Називається "Краєвид". На ній зображене невелике місто XIX століття. Полотно знайшов сільський учитель на горищі будинку, який дістався йому в спадок від діда. Той працював у НКВC, — розказує експерт-мистецтвознавець галереї Аукціонного дому Сергій Матвієнко. — Цей учитель знайшов наші контакти в Інтернеті й зателефонував. Фарба на полотні облупилася. Але підпис "Шевченко Т." у нижньому лівому кутку зберігся. Ми робили хіміко-фізичне дослідження. Установили, що це справді картина тих часів. Тепер шукаємо в архівах місто, яке зображене на картині. Гадаю, це південь Сумської або Харківської області. Ми відреставрували полотно за два тижні. Учителеві нічого не платили. Він отримає свою частку, коли полотно продадуть на аукціоні. Ми підписали контракт, що не будемо розголошувати його імені та адреси.

Фотографії "Краєвиду" переслали поштою до Санкт-Петербурзького архіву та в Українську спілку й Український музей у Філадельфії, де зберігаються роботи Тараса Григоровича. Фахівці звідти обіцяли приїхати до Києва.

Директорка столичного музею Т. Шевченка Наталя Клименко каже:

— Я бачила цю картину по телебаченню. Але її принесли не нам, і я не збираюся це коментувати.

Реставраторка знахідки зі столичного науково-дослідного реставраційного центру Тетяна Бичко запевняє, що полотно зроблене справді в часи, коли жив Шевченко.

— Здається, я його вже десь бачила, — каже Бичко. — Багато років тому. Але не пригадаю, де і коли.

У Вінницькій області про знахідку говорили на засіданні спілки художників.

— Я усіх знайомих обдзвонив, — каже "ГПУ" директор вінницького художнього музею Ілля Безбах. — Ніхто нічого не знає. Це якась "утка".

В Україні невелика акварель Кобзаря коштує від 50 тисяч доларів

Колишній кореспондент вінницької районної газети Едуард Подільський пригадує, що 20 років тому в селі Плисків за 80 км від обласного центру знайшли гравюру Шевченка. Шукали інформацію про Миколу Островського, який у цьому селі писав роман "Як гартувалася сталь". І в якійсь хаті побачили картину. Кобзар намалював її, коли був тут із експедицією. Гравюру передали до якогось столичного музею.

— Тепер ніякої картини в нас не знаходили, — запевняє директорка Плисківської школи Любов Баландюк. — Я би перша про це знала.

Мистецтвознавець Національного художнього музею Тетяна Грущенко про знахідку каже зі сміхом:

— На західних аукціонах останнім часом зростає цікавість до нашого мистецтва, — починає здалеку. — Тому люди, які володіють картинами українських художників, намагаються підтримати цікавість у закордонного покупця. Торік у лютому художник Анатолій Федірко знайшов на горищі чернівецького будинку начебто картину Казимира Малевича. Цікавість до Федірка зросла. Хоча фахівцям було зрозуміло, що ніякий це не Малевич. Просто художник пропіарився. Кілька років тому такі піар-акції влаштовували в Китаї та Німеччині. Тепер дійшла черга й до України. Дивно, що власник знахідки звернувся не до відомого в країні аукціонного дому, а до "АртПелесу", який існує всього півроку.

"АртПелес" хоче продати полотно на аукціоні якомусь українському музею або колекціонерові. Пропозиції про вивіз картини за кордон не розглядають.

— Ми хотіли б, щоб ця картина стояла в музеї, де не представлена творчість Шевченка, — каже Матвієнко. — Бажано десь на заході України або в Дніпропетровську.

— За кордоном Шевченка не вважають геніальним художником, — розповів "ГПУ" столичний галерист Євген Карась. — Там його картину дорого не продаси. А в Україні невелика акварель Кобзаря коштує від 50 тисяч доларів. Якщо вона добре збереглася, може потягнути й на сто тисяч.

270 робіт Шевченка вважають втраченими

Збереглися 835 живописних і графічних творів Тараса Григоровича аквареллю, сепією, тушшю, свинцевим олівцем, дуже мало — олійною фарбою. З усіх робіт лише незначна частина має авторські підписи, ще менша — дати. 270 картин уважають втраченими. Їх досі не знайшли ані на території України, ані Росії, ані Казахстану. Це портрети, композиції на міфологічні, побутові теми, архітектурні пейзажі та краєвиди.
Найбільше робіт Шевченка зберігається в музеї Тарновського в Чернігові. Востаннє його полотно знайшли у 1970-х роках. Це був портрет російського економіста Василя Воронцова.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли картину Тараса Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі