пʼятниця, 15 листопада 2019 07:11

Знайшли актора, який може красномовно мовчати

Автор: FACEBOOK.COM/@FILM.DISSIDENS
  Олександр Прищепа у фільмі ”Три місяці до зими” грає дисидента. Напередодні річниці більшовицького перевороту 5 листопада 1968-го заходить у під’їзд будинку №27 на київському Хрещатику. Хоче облитися бензином із трилітрової банки й підпалити себе
Олександр Прищепа у фільмі ”Три місяці до зими” грає дисидента. Напередодні річниці більшовицького перевороту 5 листопада 1968-го заходить у під’їзд будинку №27 на київському Хрещатику. Хоче облитися бензином із трилітрової банки й підпалити себе

— Мій герой — колишній воїн Української повстанської армії, — розповідає виконавець головної ролі в фільмі "Три місяці до зими" 47-річний Олександр Прищепа. — У конц­таборах і на засланні провів 15 років. Після звільнення намагається знайти себе, влаштуватися. Роботу не дають, а сім'ю треба годувати — має двоє дітей. Шукає однодумців, можливість бути корисним для України. Долучається до підпілля і намагається поширювати заборонену літературу. Але за ним стежать. На­важується на самоспалення.

Прототипом головного героя картини став Василь Макух. 5 листопада 1968-го біля будинку №27 на столичному Хрещатику облив себе бензином і підпалив. Протестував проти русифікації України, введення радянських військ в Чехословаччину.

Знімати історичну драму "Три місяці до зими" почнуть наступного року.

— Знайшли актора, який може красномовно мовчати, — каже креативний продюсер стрічки Андрій Алферов, 42 роки. — Виразу обличчя й погляду досить, щоб зрозуміти, яка тяжка в нього доля. Нашому герою 40 років, а досвіду — на 100.

У нас мало кіно про ті роки життя в УРСР, а це була теж Україна.

Ці сторінки історії треба заповнити. Показати, чим жив громадянин, у чому було інакодумство. Наше завдання — розкрити людський характер і показати зріз українського суспільства.

1968-й став переломним. Це кінець "відлиги". Крах останніх надій, пов'язаних із "Празькою весною" в Чехословаччині. Тоді молодь не просто заявила про себе, а довела самостійність і спроможність. Вирує епоха рок-н-ролу, де гітара важливіша за автомат Калашникова. Англієць Джон Леннон пише пісню "Революція", в якій говорить, що немає жодного сенсу у збройних пе­реворотах. Вони повторюватимуться, доки не зміниться людська свідомість.

Наш герой належить до другого кола дисидентів. Звичайний радянський службовець, але водночас — нелегал. Це історія про людину, яка не знайшла себе в новому часі. Його найкращі сповнені надій роки припали на 1940-ві. Пройшов загартування не лише в УПА, а й у львівській "Просвіті". Вся його душа — там. А нові часи — не зрозумілі. Тодішні бітломани для нього така ж ворожа категорія, як СРСР зі своєю безідейністю та бездуховністю.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли актора, який може красномовно мовчати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі