вівторок, 09 листопада 2010 00:00

"Здоб ші здуб" написали футбольний гімн

 

У столичному клубі "44" молдавські рокери "Здоб ші здуб" презентували  альбом "Белое вино/Красное вино".

За 2 год. до виступу музиканти вечеряють у порожньому залі для некурців. Підходить адміністратор, запитує, скільки планують бути на сцені.

— Години півтори, — відповідають російською. — Піділлєте коньячку, можемо і три чи до самого ранку.

З 37-річним Романом Ягуповим, вокалістом "Здоб ші здуб", розмовляємо за сусіднім столом. Музиканти відзначають народження сина менеджера гурту.

— До нас звернувся ректор вашого чи то інституту, чи то університету культури (Михайло Поплавський. — "ГПУ"). Спитав, чи хочемо взяти участь у його програмі "Пісня року". Але поставив умову, щоб пісня була українською. Вирішили перекласти "Ді-джей Василій". Знайшли Ліпявку, у нього в Києві є своя група "СССР". Ми йому колись допомогли записати пісню у Кишиневі. Він переклав текст, щоправда, не пояснив, де наголоси ставити. Тому співали з молдавським акцентом.

До диску увійшли 16 пісень.

— Багато фанів ображаються, що перестали співати російською. На полиці давно лежав наш варіант пісні "Невеста" гурту "Мумитроль", "Моя циганская" Володимира Висоцького, "Телега" Андрія Макаревича. З усіма правовласниками цих композицій домовилися, що наклад альбому буде лише три тисячі.

Приїхали хлопці з футбольної команди "Олімпія" в Бєльцах. Сказали, що дуже хочуть для своєї команди гімн у нашому стилі. У мене була стара музика  "Балканіка", до якої ніяк не могли підібрати слів. Я був на стадіоні в Бєльцах, занурився у футбольну атмосферу. Вийшов нестандартний гімн, такий собі грецько-молдовський ска-панк. Люблю, коли пісні несуть позитивну енергію.

А ще давно хотіли зробити щось з білорусами "Ляпіс Трубєцкой". Пісня "Не грусти, товарищ", яку вони запропонували, ніяк не виходила. Раптом згадали своє творіння десятирічної давнини "Стоп Мафія!" Спочатку воно називалося "Джос Мафія". Є у нас у мові такий крилатий вислів — Джос — це щось типу "Геть!" От якщо ти кимось незадоволений — наприклад, який-небудь Лжедмитрій сидить на троні, і його хочеться прибрати — то на парканах пишуть "Джос Мафія!". Типу "Геть брехунів і негідників". Ця пісня викривальна — про гроші, владу. А російський текст ще жорсткіший вийшов за молдавський. Недавно ми самі постраждали у власній країні. Два роки тому потрапили в аварію, перекинулися на автобусі. Було кілька судових процесів, але досі не отримали жодної сатисфакції.

Каже, в Берліні гурт закінчує роботу над ще однією платівкою.

— Це рок-н-рольний диск. Ми відійшли в ньому від етно. Думаю, не всі слухачі нас упізнають. Уявіть наші пісні в стилі Девіда Боуї, наприклад. Хоча по старій пам'яті духова секція буде, але жодної балканщини. Цього в Європі зараз достатньо. Коли серйозно вивчали фольклор, поїхали до циган-лаутарів, слухали болгарські ансамблі. Свідомо занурювалися в цю культуру. А зараз хочемо від цього відійти. Наш німецький продюсер Марк Елснер раніше працював з румунськими циганами "Фанфаре чекорія" — тими, що в фільмах Кустуріци грають. Але більше любить англійську музику.

Зараз ви читаєте новину «"Здоб ші здуб" написали футбольний гімн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі