вівторок, 27 березня 2007 15:48

Заради Софії Ротару стрічку про Івасюка перемонтують

Документальний фільм "Володимир Івасюк. Життя моє — обірвана струна" показали цього місяця у Чернівцях, Львові та Києві. Знімали його більше трьох місяців за власні гроші режисери Тарас Ткачук, Сергій Сотниченко та автор ідеї Василь Ілащук.

— До зйомок я тільки й знав, що Івасюк написав "Червону руту" і що загинув, — не приховує Ткачук. — Недивно, що молодь виходить із перегляду з великими очима.

Чернівецький поет і композитор Володимир Івасюк загинув у 30 років. 18 травня 1979-го його знайшли повішеним у Брюховецькому лісі піді Львовом. У протоколі слідства це назвали самогубством.

— Він був лікарем, — каже у фільмі друг композитора, поет-пісняр Юрій Рибчинський. — А лікарі не вішаються. Вони знають багато гуманних та легших способів покінчити з життям.

Про Володимира у стрічці розповідають сестри Галина, Оксана та друзі.

— Я навіть зі слідчими розмовляв, — розповідає Ілащук, — проте на камеру вони говорити відмовилися. Василь Зінкевич поклав руку на серце і сказав: "Усі говорять, а я не можу", — і відмовився зніматися. А Софія Ротару відповіла: "Тільки коли знайду годину в гастрольному графіку". Але не знайшла. Якщо Ротару погодиться зустрітися з нами, — продовжує Ілащук, — заради неї стрічку перемонтують.

У фільмі є любительська хроніка, знята Івасюком. Там він грає з друзями у сніжки в лісі. Стрічка не відкриває особистих подробиць із життя композитора. Нічого не захотіли розказувати і його родичі.

— Очевидно, Івасюк був людиною надзвичайно делікатною і замкнутою, — додає Ткачук. — Навіть у своїх інтерв"ю нічого особистого не розповідав, говорив лише про творчість та концерти. Мабуть, стосунки в інтелігентній родині композитора були непростими. Найбільше мене вразило, що Івасюк мав виняткові музичні здібності, а його батько наполіг на вступі до медінституту. Івасюк отримував тисячні гонорари за пісні, писав складні класичні твори і мусив це поєднувати зі здобуттям освіти медика. А як же дівчата? Загули?

— Цю стрічку дивилися режисери з Канади, — каже Ілащук. — Критикували. Сказали, що треба було додати гострих моментів для видовищності.

Фільм "Володимир Івасюк. Життя моє — обірвана струна" не призначений для показу в кінотеатрі. Тому купити його на дисках неможливо. Фільм демонструватимуть тільки на кінофестивалях.

Зараз ви читаєте новину «Заради Софії Ротару стрічку про Івасюка перемонтують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі