середа, 05 грудня 2007 17:12

Зара Долуханова перед смертю півроку не виходила з дому

 

Сьогодні у концертній залі московського Інституту імені Гнєсіних прощаються з вірменською оперною співачкою Зарою Долухановою. Вона померла у вівторок у своїй московській квартирі. Їй було 89 років. Долуханова часто виступала на естрадній сцені. У 1960-х їй пропонували контракт із Королівським театром Ковент-Ґарден. Співачка відмовилася. Вона тоді жила у Єревані, вийшла заміж за музиканта Олександра Долуханяна. А його за кордон не запрошували.

Долуханова концертувала 40 років. 1966-го отримала Ленінську премію — першою з радянських співачок. Вона також стала першою в СРСР виконавицею партії Попелюшки в однойменній опері Джоаккіно Россіні. Багато творів Дмитра Шостаковича та Сергія Прокоф"єва теж виконала вперше. Видала 50 платівок і 10 дисків.

У травні Зара Долуханова впала на вулиці і зламала шийку стегна. Останні місяці не хотіла нікого бачити.

— Ми сусіди по сходовому майданчику, — розповідає син композитора Арама Хачатуряна Дмитро. — Раніше часто ходили в гості. А потім Зара Олександрівна заборонила її відвідувати. Вона була дуже охайною жінкою й соромилася, що погано виглядає.

У жовтні в Долуханової почався атеросклероз, співачка не вставала з ліжка. Московські медики казали, що Зару Олександрівну врятує операція, але робити її жінці в такому віці ніхто не брався.

Долуханова любила малювати, особливо пейзажі. Квартира співачки в центрі Москви перейде до її синів Михайла та Сергія.

Зараз ви читаєте новину «Зара Долуханова перед смертю півроку не виходила з дому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі