четвер, 30 вересня 2010 18:17

Жадан написав роман на 441 сторінку

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Письменник Сергій Жадан у Парламентській бібліотеці в Києві читає уривки зі свого нового роману ”Ворошиловград”
Письменник Сергій Жадан у Парламентській бібліотеці в Києві читає уривки зі свого нового роману ”Ворошиловград”

"Пане Сергію, проходьте. Бачите, що ви наробили — в нас переповнений зал", — каже працівниця Парламентської бібліотеки. До читальної зали установи заходить харківський письменник 36-річний Сергій Жадан.

— Тут гарно. Таке враження, що бібліотека — це найкраще, що є в нашому парламенті, — каже.

Молодь сидить на підвіконнях, стоїть у дверях.

Автор презентує свій новий роман "Ворошиловград".

— Головного героя звати Герман Корольов. Йому трішки за 30, він живе в Харкові. Займається всілякими навколополітичними справами — працює на місцеву партію. Веде розмірений спосіб життя. В героя є старший брат, який живе в маленькому містечку на українсько-російському кордоні. Такий регіон, що ніби межує з порожнечею, з якоюсь часовою дірою. Брат тримає автозаправку. Виявляється, що він зник. Герман їде в своє рідне місто, яке покинув років 20 назад. Це перетворюється на подорож у минуле, із купою привидів і химерних демонів.

Йдеться про циганський похорон

Книжку надрукувало харківське видавництво "Фоліо" накладом 4 тис. На обкладинці чорно-біле фото автозаправки радянських часів. Видання має 441 сторінку.

— У тексті є лише один автобіографічний момент. Героєві на уроках німецької дають старі знімки Ворошиловграда, і він мусить про нього розповідати. Відтоді для мене це місто є важливим. Звідси й назва.

Сергій Жадан читає уривок із роману. У ньому йдеться про циганський похорон, де до могили покійної складають її речі — каструлі й магнітофон. А священик читає реп. У творі є нецензурна лексика. Слухачі сміються і кілька разів переривають автора оплесками.

— Коли читала книжку, то не сміялася, бо текст жорсткий і меланхолічний. Мені пригадалися старі радянські часи. Але в авторському виконанні звучить смішно й навіть весело, — каже працівниця бібліотеки Галина, 57 років.

Зараз ви читаєте новину «Жадан написав роман на 441 сторінку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі