понеділок, 27 квітня 2009 18:08

За тиждень украли дві книги Роздобудько

Автор: фото: УНІАН
  Поетеса Світлана Поваляєва прийшла на автопробіг без машини. Її возив письменник Сергій Пантюк
Поетеса Світлана Поваляєва прийшла на автопробіг без машини. Її возив письменник Сергій Пантюк

Минулого четверга в Києві стартував автопробіг до Дня книги. Колона з 26 письменників в авто рушила від Могилянської книгарні, яку місяць тому відкрили на Подолі.

Письменник 41-річний Віталій Капранов тисне руку директорці книжкової крамниці Надії Павлюк, 47 років.

— Рік домагалися дозволу відкрити цей магазин. Книгарні програють у боротьбі з бізнесом і криміналом, — каже він.

До крамниці заходять двоє студенток. Просять показати детективи Ірен Роздобудько. Директорка у червоних туфлях на підборах лізе по металевій драбині до верхніх полиць.

— Тут тільки Марія Матіос і Оксана Забужко, — гукає згори. — Книжки Роздобудько крадуть. За тиждень украли дві. Приходять троє дівчат: двоє відволікають продавців, а третя цупить.

Капранов виходить на вулицю.

— У Голландії у День книги з чеком із книгарні можна безкоштовно їздити електричкою. Мери французьких міст читають виборцям свої улюблені книжки. Ви уявляєте Черновецького, який читає книгу киянам? — говорить "ГПУ". — Шкода, що з нами зараз немає Андрія Куркова. Він відкриває якусь виставку в Харкові. Курков народився у День книги. А Шекспір — помер.

У День книги з чеком із книгарні можна безкоштовно їздити електричкою

Під книгарню з"їжджаються літератори.

— Серед нас тільки п"ятеро — пасажири. Решта на автівках, — зауважує брат-близнюк Дмитро Капранов.

— Ми ж письменники, а не жебраки. Пристойно заробляємо, — гукає казкар Сашко Лірник, 45 років. Він приїхав у сірій "хонді". — Першу "ладу" я купив 25 років тому у Фінляндії. Відтоді з автомобіля не вилажу. Через це черево росте, — закурює кубинську сигару. На вітрі вона гасне. Лірник підпалює її вдруге.

Каже, гроші витрачає лише на зйомки фільму за мотивами своєї казки "Про чорного козака".

— Бюджет фільму 62 тисячі гривень. Знімаємо в селі Піківець під Уманню. Актори — місцеві жителі. Я граю кримського татарина. У Крим їздив — татар запрошувати на зйомки, але в них не виходить.

Із розпущеним рудим волоссям та у затемнених окулярах пробігає письменниця Ірен Роздобудько. 10 хв. шепочеться із поетесою Світланою Поваляєвою. Беруть по келиху шампанського. Поваляєва закурює сигарету, читає вірша "У житті треба кохатися, а не ховатися".

Колона автомобілів рушає до Хрещатика. Зупиняються на місці, де торік закрили книгарню "Мистецтво". Зараз там бутик.

— Усі люди залежні від книжки, — виголошує промову 79-річний Дмитро Павличко. Дмитро Капранов просить його закінчувати виступ, дає у руки поховальний вінок. Павличко дякує і продовжує говорити.

— Це не вам, — уточнює Капранов і просить покласти вінок до дверей бутика.

Хвилиною мовчання письменники вшановують пам"ять колег Василя Кожелянка, Юрія Покальчука, Павла Загребельного, Ігора Римарука, Аттилу Могильного, Ярослава Павлюка.

У службовому автомобілі під"їжджає нардеп-"нунсівець" В"ячеслав Кириленко, 40 років. Хвалиться, що любить читати між засіданнями парламенту:

— Вніс на розгляд депутатів закон "Про національну і культурну продукцію", але цей склад Верховної Ради навряд чи захоче його приймати.

До Кириленка підходить Дмитро Павличко. Бере його за лацкани піджака. Кілька хвилин щось говорить на вухо.

Зараз ви читаєте новину «За тиждень украли дві книги Роздобудько». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі