середа, 05 березня 2008 14:05

За Оксану Забужко гран-прі отримав Леонід Фінкельштейн

Переможців всеукраїнського рейтингу "Книжка року — 2007" оголосили в понеділок у столичному Ляльковому театрі. 96 експертів переглянули майже тисячу книжок, виданих торік в Україні. Найкращі визначали в семи номінаціях: сучасна художня, дитяча, науково-популярна, історична, мистецтвознавча література, а також хрестоматія та гуманітаристика. Грошових нагород автори не отримують.

— Цьогоріч помітно збільшився асортимент видань, — каже 37-річний письменник Андрій Кокотюха, який оцінював книжки у номінаціях "Красне письменство" та "Обрії". — Тепер лишилося ще збільшити тиражі та якість текстів. Серед художньої літератури голосував тільки за ті твори, які мали медіарозголос. Відзначив книжку Марії Матіос "Майже ніколи не навпаки", хоча такої жіночої прози, як у неї, я не люблю. Але цей роман справді став подією на книжковому ринку.

Твір Марії Матіос "Майже ніколи...", виданий львівським видавництвом "Піраміда", став найкращим із сучасної прози. До першої трійки також увійшли книжки Тані Малярчук "Говорити" та Валерія Шевчука "Сон сподіваної віри". Перше місце серед поетичних збірок виборола "Трансністрія" Тараса Федюка, яку теж видала "Піраміда". Вона змагалася зі збіркою "Марадонна" Сергія Жадана та "Бермудським трикутником" Ігоря Римарука.

— З усіх підномінацій "Проза" виявилася найслабшою, попри те, що в ній представлено найбільше видань, — ділиться директор столичного видавництва "Смолоскип" Ростислав Семків, 38 років. — За цей рік з"явилося книг зо п"ять, які можна порекомендувати друзям без ризику, що вони потім нарікатимуть. Здивувало, що серед фіналістів "Поезії" мало нових імен. Там не опинилися молоді поети-двотисячники. Серед них найплодючішим торік був Богдан-Олег Горобчук. Він видав аж три збірки.

З усіх підномінацій "Проза" виявилася найслабшою

Найкращим дебютом року назвали книжку Тараса Антиповича "Мізерія".

— Ой, — здивовано видає 47-річна Елеонора Сімонова, директорка видавництва "Нора-друк". — Це мені на сцену треба? — питає у когось і біжить по нагороду. — Отак прийшли й геть неочікувано взяли приз.

Гран-прі рейтингу одержав роман Оксани Забужко про Лесю Українку "Notre Dame d"Ukraine: Українка в конфлікті міфологій", який у березні 2007-го видало київське видавництво "Факт". За півроку продали 14 тис. примірників. Сама письменниця на церемонію не прийшла, тому нагороду замість неї отримав головний редактор видавництва "Факт" Леонід Фінкельштейн.

— Якщо гран-прі дадуть Забужко, то я покидаю зал! — декілька разів повторює Андрій Кокотюха. — Ну все, я пішов, — жартує, коли оголосили переможця. Але нікуди не йде.

Рукописи-переможці "Золотого лелеки" видадуть восени

Підбили підсумки літературного конкурсу на найкращі твори для дітей "Золотий лелека". Його організувало київське видавництво "Грані — Т", двоє авторів якого — Марина Павленко та Ніна Воскресенська — посіли призові місця. Книжки-переможці видадуть окремою серією до цьогорічного Львівського форуму видавців, який традиційно відбувається у вересні.
— Нам надіслали тисячу рукописів, найбільше зі Львівської та Київської областей, — зазначає член журі 41-річна Леся Коваль, президент Форуму видавців. — А сім машинописів ми отримали взагалі з Росії, хоча конкурс розрахований на українських авторів.
Переможців визначали у двох номінаціях: "Авторська казка" та "Авторська повість". Повість Марини Павленко "Миколчині історії" виборола перше місце. Письменниця отримала 5 тис. грн. Найкращою казкою стала "Казка про нечисту силу" Надії Симчич.
— Деякі казки читала моя 12-річна донька Анастасія, — розказує член журі, письменник-фантаст Сергій Дяченко, 62 роки. — Я враховував її думку і враження, коли віддавав голос за той чи інший рукопис.

Зараз ви читаєте новину «За Оксану Забужко гран-прі отримав Леонід Фінкельштейн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі