пʼятниця, 11 січня 2013 00:45

"За ніч герой мого фільму втратив сім кілограмів"

Автор: фото надане Дмитром Сухолитким-Собчуком
   Мешканці села Красне (Красноїльськ) Чернівецької області у костюмах Циганів святкують Маланку. У руках мають ”мащуки” — булави, якими вони приборкують Ведмедів. ”Це 2009-й, перше знайомство з Маланкою з села Красне”, — каже режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук. Нещодавно завершив документальний фільм ”Красна Маланка”
Мешканці села Красне (Красноїльськ) Чернівецької області у костюмах Циганів святкують Маланку. У руках мають ”мащуки” — булави, якими вони приборкують Ведмедів. ”Це 2009-й, перше знайомство з Маланкою з села Красне”, — каже режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук. Нещодавно завершив документальний фільм ”Красна Маланка”

"Хто в Маланку ходитиме Чортом, не буду вінчати і сповідати", — сказав новий священик. Так у селі Красна щезли чорти" — це одна з історій документального фільму "Красна Маланка". Над ним завершив роботу 29-річний київський режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук. 90-хвилинну стрічку знімав у селищі Красноїльську Сторожинецького району Чернівецької області неподалік кордону з Румунією. Місцеві називають село Красна. Картина з п'яти новел розповідає про обряд Маланки 13 січня.

Як водять Маланку у Красні?

— Дійство триває цілу ніч, — розповідає режисер. — Участь беруть тільки дорослі чоловіки. Якщо одружений, можеш у Маланку йти тільки в масці. Тому ходять зазвичай хлопці від 16 років і старше. Переодягаються у класичних персонажів — Діда й Бабу, Короля й Королеву, Коників, Цигана, який водить Ведмедя. Ними керує Комендант. Персонажів небагато, але учасників — від 200 до 300. Спочатку їх може вийти сто. Учасники можуть залишатися на "попазі" — місці перепочинку маланкарів. Там накриті столи з випивкою, голубцями, варяться 40-літрові казани з бульйоном і чаєм. Постійно підходять нові учасники. Незмінні тільки Комендант і музиканти. По Красні ходять п'ять Маланок — по одній від найбільших кутів села. На ранок усі збираються на центральну дорогу. Тут кожен кут намагається показати якомога яскравішу й гучнішу Маланку. Щоб цілу ніч проспівати і проходити у важких костюмах, треба мати "вагон здоров'я і ще маленьку тєлєжку", як тут кажуть. Дійти до кінця — це справа гонору. Вдома валяться з ніг, відсипаються і ввечері йдуть на дискотеку. Через тиждень-два знову збираються і за намаланковані гроші влаштовують застілля для всіх учасників і господарів.

Що роблять учасники дійства?

— Увесь виступ триває 5-6 хвилин. Спершу у двір до господаря заходить Комендант і питає: "Приймаєте Маланку?". За ним підтягуються інші, співають віншувальні пісні. Останніми з'являються Циган з Ведмедем. Циган б'є дерев'яною булавою по землі, й Ведмідь починає перед ним танцювати. У Красні Ведмідь солом'яний. Його костюм може важити до 100 кілограмів, якщо чоловік має здоров'я. Один із героїв мого фільму за ніч втратив 7 кілограмів, доки ходив Ведмедем. При тому він був перед цим травмований, у плечі носив металевий штир. Для місцевих — це як борг природі, що тобі весь рік щось давала. Маєш здоров'я чи силу — віддай шматок.

Як дякують маланкарям господарі?

— Дають гроші — переважно по 300 гривень. Збирають доволі пристойну суму, може й на автомобіль вистачити. Але тратять все до копійки на святкування після Маланки. Звісно, господарі наливають, але весь алкоголь маланкарі витанцьовують і виспівують. Деякі ходять по пояс голі в одних жилетках. Алкоголь потрібен хоча б для того, щоб не застудитися.

Якщо в господаря хтось нещодавно помер, маланкарі не танцюють.

Хто став персонажами фільму?

— Героєм однієї новели є Антон Плєшка. Він був Комендантом 1960 року, як тільки повернувся з армії. Казав, що відтоді небагато змінилося. На жаль, чоловік помер за кілька тижнів до Нового року. Йому було 75. Прекрасна людина. Він понад 40 років пропрацював чабаном. Пас худобу з кінця весни до середини осені. Раз записували там з ним інтерв'ю. Після цього Антон підходить до мене й говорить: "Давно вже тобі сказати хочу, щоб кіно про нашу Маланку Європа побачила. Можеш так зробити?"

Вам пропонували взяти участь у Маланці?

— Так. І дуже хочу долучитися до цього не як режисер. Пропонували бути Ведмедем. Але мені більше подобається Циган — той, хто підкорює дику природу.

Зараз ви читаєте новину «"За ніч герой мого фільму втратив сім кілограмів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі