пʼятниця, 10 березня 2017 05:45

За генералом прибуває вантажівка з кузовом живих гусаків

Автор: ФОТО з сайта www.agroparty.org.ua
  Голова Аграрної партії Віталій Скоцик нагороджує лауреатку Всеукраїнського  конкурсу творів на сільську й аграрну тематику імені Григора Тютюнника поетесу із Хмельниччини Ельвіру Молдаван
Голова Аграрної партії Віталій Скоцик нагороджує лауреатку Всеукраїнського конкурсу творів на сільську й аграрну тематику імені Григора Тютюнника поетесу із Хмельниччини Ельвіру Молдаван

— "Першу частину життя письменник присвячує тому, щоб перебратися із села до міста. Другу — щоб розповісти, як добре в селі", — говорив поет Віталій Коротич і мав рацію. Зараз українське село перебуває під загрозою повного вимирання, — каже літературознавець 62-річний Станіслав Бондаренко.

У столичному театрі "Сузір'я" нагородили лауреатів Всеукраїнського літературного конкурсу на сільську й аграрну тематику імені Григора Тютюнника. Його започаткувала Аграрна партія спільно з київським видавництвом "Самміт-книга". Учасники мали від 18 до 35 років.

Лідер партії Віталій Скоцик каже, що в регіонах бракує культурних майданчиків. Місцеві письменники часто залишаються непомічені. Тому й започаткував конкурс, який дав би дорогу молодим авторам із сіл і містечок.

— Село — це половина України. Аграрна галузь дає більше грошей у державний бюджет, ніж металургія Ріната Ахметова. Однак через відсутність роботи молодь виїжджає у міста. Конкурс виконує подвійне завдання. Популяризує ім'я великого письменника та привертає увагу до сільської тематики. Григір Тютюнник — найбільш майстерний український прозаїк після Василя Стефаника, — продовжує Станіслав Бондаренко.

Лауреатами конкурсу стали десять авторів зі Львівщини, Одещини, Київщини, Кіровоградщини, Хмельниччини та Черкащини.

У номінації "Проза" переміг 28-річний Ігор Стамбол із міста Бровари під Києвом. Дія його оповідання "Пройдисвіт і гуси генерала" відбувається у селі на Полтавщині під час Другої світової. Тут зупиняється радянський генерал. За ним прибуває вантажівка з повним кузовом живих гусаків. Генерал найбільше по­любляє їхнє м'ясо. Птиця починає зникати. За це мають розстріляти двох селян. Але виявляється, гусаків крала лисиця.

— Я родом із села Василівка на Одещині. Батьки — пенсіонери. Раніше працювали в колгоспі. Історик за освітою, — розповідає Ігор Стамбол. — Прозу пишу два роки. В доробку оповідання про село 1990-х, бідність і способи виживання. Шукаю відповіді на запитання — що таке Україна? Як в одній країні співіснують олігархи на дорогих машинах і бабусі з "кравчучками"?

Серед поетів переможцем стала 34-річна Юлія Бережко-Камінська з Бучі під Києвом. Вона — автор чотирьох збірок.

— Окрім поезії й прози, на конкурс надійшли кіносценарії, — розповідає голова журі поет 80-річний Іван Драч. — Більшість мали тільки сюжет. Не було правдиво прописаних характерів персонажів. Герої не розвивалися. Автори думають про те, як скоріше і простіше розповісти історію. А не про те, як зацікавити глядача. Проза мала найвищий рівень. В оповіданні Ігоря Стамбола відчувається знання життя. Через цікаву анекдотичну історію він передав дух часу. Зловив себе на думці: скільки б не читав інших конкурсних творів, згадую саме цей.

За підсумками конкурсу імені Григора Тютюнника у видавництві "Самміт-книга" вийшов альманах із творами лауреатів "Душа землі — в людському слові". Окремо видадуть авторські збірки переможців.

Зараз ви читаєте новину «За генералом прибуває вантажівка з кузовом живих гусаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі