пʼятниця, 19 травня 2017 06:50

За дружину заплатив дві тисячі євро

Автор: ФОТО З САЙТА www.theater-magdeburg.de
  У виставі ”Чому Михайло Гурман не вижив?” німецький актор Тімо Хастенплуг грає власника автомайстерні, одружується з українкою — актриса Катерина Вишнева
У виставі ”Чому Михайло Гурман не вижив?” німецький актор Тімо Хастенплуг грає власника автомайстерні, одружується з українкою — актриса Катерина Вишнева

— Купив дружину, як корову. Заплатив 2 тисячі євро. Для нього це — остання надія на щастя, — каже німецький актор 33-річний Тімо Хастенпфлуг про свого героя. У виставі "Чому Михайло Гурман не вижив?" грає власника автомайстерні Ніколауса. За сюжетом, німець знаходить дружину в Україні. За згоду на шлюб з Анною її батько вимагає гроші. Пізніше тесть пропонує Ніколасу взяти на роботу нелегалів-українців. Серед них виявляється Михайло Гурман — колишній коханий Анни, якого вона вважала загиблим на Донбасі.

Вистава "Чому Михайло Гурман не вижив?" — копродукція київського театру "Золоті ворота" й театру міста Маґдебурґ, Німеччина. П'єсу написав львівський драматург Павло Ар'є за мотивами драми Івана Франка "Украдене щастя".

Дію перенесли в наш час. Спектакль іде двома мовами — українською та німецькою, з субтитрами.

— У драмі Івана Франка ми звикли сприймати Миколу-Ніколауса, як дурника, який не заслуговує на кохання. За замовчуванням, Анна не може його любити, бо до того була з Михайлом. Для мене це не так очевидно. Вона могла по-справжньому кохати Миколу-Ніколауса, бути з ним щаслива. Михайло все це зруйнував. Через його наклеп, Ніколауса арештовують за вбивство, — розповідає режисер вистави Стас Жирков, 30 років.

— Анна тікає з України, бо тут не мала гідного життя. Сама з села. Батько пиячив, бив її та матір, доки та не померла. Шлюб з іноземцем та еміграція стали єдиним шансом вирватися з цього пекла. В Німеччині її знаходить Михайло, розповідає про жахіття війни на Донбасі. Каже, що вони мають повернутися на батьківщину. Анна посилає його прямим текстом.

— Ставили за мету зробити ­незручну виставу як для Німеччини, так і для України. У нас набирає популярності тренд — "ура-патріотизм". Тобто бездумне декларування любові до батьківщини. Заперечення існування будь-яких проблем.

Болюча тема у виставі для німців — навала емігрантів. За сюжетом, головний конкурент автомайстерні Ніколауса — турок Осман, якого він начебто вбиває.

Виставу "Чому Михайло Гурман не вижив?" показали в Запоріжжі, Києві, Львові, німецькому Маґдебурґу. На осінь запланували гастролі спектаклю іншими містами України.

У головних ролях — актриса "Золотих воріт" Катерина Вишнева, 31 рік, 34-річний Микола Береза з Львівського театру Леся Курбаса та німець Тімо Хастенпфлуг.

Зараз ви читаєте новину «За дружину заплатив дві тисячі євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі