понеділок, 13 квітня 2009 18:42

Вулиця Квітки Цісик буде у Львові

Концерт пам"яті американської співачки українського походження Квітки Цісик відбувся у львівському Театрі ім. Заньковецької. Цісик померла від раку грудей 1998 року. Зібрані від концерту кошти передали в Ужгородську онкологічну лікарню.

— Наприкінці 1970-х нам із Америки привезли платівку Квітки, — розповідає племінниця співачки Марта Цісик-Качмар, 38 років, на прес-конференції перед концертом. Біля неї сидять співаки Віктор Павлік і Ніна Матвієнко. — Тато вмикав і казав: "То є ваша цьоця". Пластунську пісню "Гори, гори, життя прекрасне" слухали із зачиненими вікнами. В кінці там є слова "Понад усе є воля вольная".

Квітка Цісик народилася 1953-го у Нью-Йорку в родині українських емігрантів. Її батько працював скрипалем у Львівській опері. У хорі Квітка співала з Майклом Джексоном. Під псевдонімом Кейсі створювала рекламні музичні заставки для "Кока-Коли" та "МакДональдзу". Записала два диски українських пісень.

— Три роки тому в Києві відбувся чемпіонат зі швидкісного поїдання вареників, — розповідає американський продюсер, уродженець Одеси Олександр Гутмахер. — Шофер увімкнув мені запис Квітки. Я заплакав. Тепер у Львові назву вулицю її іменем, створю її музей. Хочу зняти фільм про співачку й підготувати шоу на Бродвеї.

До залу поспіхом заходить міністр культури Василь Вовкун, 51 рік.

— Цей концерт — заспів перед фестивалем "Квітка", — розповідає він. — Його організує Міністерство культури наступного року. Шукатимемо талановитих українців у різних країнах. Перший фестиваль відбудеться у Києві. Потім — в Америці та Росії.

Зараз ви читаєте новину «Вулиця Квітки Цісик буде у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі