Ексклюзиви
понеділок, 16 лютого 2009 16:59

Володимир Кальненко малює картину для Ватикану

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Київський художник Володимир Кальненко біля картини для Ватикану у своїй майстерні
Київський художник Володимир Кальненко біля картини для Ватикану у своїй майстерні

"Замовив настоятель храму Святого Миколая на Аскольдовій могилі отець Ігор Онишкевич, — розповідає 65-річний київський художник Володимир Кальненко. — У квітні він подарує її Ватикану на третю річницю смерті Іоанна Павла ІІ".

2001-го, коли Папа Римський приїздив до України, художника запросили на аудієнцію. Зустріч відбулася біля церкви Святого Миколая.

— Охоронці обмацували на мені всі місця, нічого не цуралися, — пританцьовує Кальненко. — Із Папою розмовляти заборонили. Він благословив мене, сказав: "Тяжкий шлях українця, але тобі треба ним іти". Я був зачудований, що він знає нашу мову. Увечері почав малювати картину "Папа Римський розмовляє українською". Її забрав собі український священик із Торонто. Три роки не розраховувався зі мною. У Канаді живе давня приятелька. Я попросив, щоб вона забрала картину. Але священик приклеїв її до канадського ДСП суперклеєм. Вона знайшла спеціалістів, які вирізали полотно, — Кальненко підстрибує і плескає себе по колінах. — В аеропорту полотно побачила її приятелька, дружина канадського мільйонера, й умовила продати за 2,5 тисячі доларів.

У майстерні Кальненка на вул. Бориспільській дві кімнати. У першій горить тьмяне світло, друга — з одним вікном. Уздовж стін стоять ватмани з намальованою олівцем оголеною натурою. На стінах висять картини з козаками, на них написані тексти народних пісень і віршів Шевченка.

Копія картини "Папа Римський говорить українською" стоїть на підлозі. Понтифік намальований на тлі тріснутої ікони. Поряд — ангел і українка, яка гладить ягнятко.

— Україночку малював зі шкільного портрета дружини, — художник теребить годинник у формі хреста на шиї. — Роздивлявся її фотоальбом за перший клас. Побачив дівчинку з довгими кісками, подумав: "Оце моя модель". Не впізнав у ній своєї дружини, вона пізніше зізналася.

У художника дзвонить телефон. Повідомляють, що привезли картини з галереї "Світлиця", де завершилася виставка робіт Кальненка. Полотна заносить до галереї високий чоловік. Ставить у кутку.

За копію Рембрандта прошу 80 тисяч доларів

— Тут усе на місці, нічого не вкрали, — сміється і ставить на підлогу копію полотна Рембрандта "Портрет старого в червоному". Володимир Кальненко навчався в художній академії ім. Рєпіна в Петербурзі. Там його вважали найкращим копіювальником Рембрандта. 

— За копію прошу 80 тисяч гривень. Власні картини коштують від 4 тисяч.  Багато робіт купують українці з Франції, США, Японії, Нової Зеландії, Австралії, ПАР. Вони нагадують їм про батьківщину.

У стіні навпроти дивану видно нішу. Вона недбало завішана білими шторами.

— Там приміщення для моїх натурниць, — підстрибує художник і відсуває штори. За ними стоїть дерев"яна лавка. — Для ангела мені позувала росіянка. Її зустрів у Києво-Печерській лаврі. Приїхала на екскурсію. Пишалася, що пишу з неї ангела. Позувала мені п"ять разів.

Каже, часто лишається ночувати в майстерні. Додому приїжджає на вихідні.

— Він малює щодня, — розповідає дружина художника 46-річна Лідія Дубиківська. Жінка — мистецтвознавець, працює в музеї скульптора Івана Гончара, пише вірші. — Володимир — творча людина. Щодня записує щось у щоденнику. Складає любовні сонети, як Шекспір. Уже назбиралося кілька томів. Грошей їх видати немає. Зате моя книжка "Доля, або Переходжу Стікс" вийшла у видавництві "Оранта". Малюнки до неї зробив Володя.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Кальненко малює картину для Ватикану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути