середа, 16 травня 2007 16:55

Володимир Бортко закінчує зйомки "Тараса Бульби"

  Михайло Боярський грає козака Мосія Шила, який у кінці фільму помирає
Михайло Боярський грає козака Мосія Шила, який у кінці фільму помирає

Козаки штурмують дубенський замок. Так виглядатимуть у кадрі дві сотні людей із масовки, що залазять на високі мури кам"янець-подільської фортеці на Хмельниччині. Тут тривають останні дні зйомок стрічки "Тарас Бульба" 61-річного режисера Володимира Бортка, колишнього киянина.

Щоб штурм виглядав правдиво, запросили голлівудського постановника батальних сцен Ніка Павелла. Він ставив усі бої у фільмах "Останній самурай", "Хоробре серце" та "Гладіатор". На фортецю козаки залазять по високих драбинах із соснових паль. Згори на голови їм ллють брудну воду — це "смола". Ще кидають каміння із пап"є-маше. Але падають на землю не актори з масовки, а професійні каскадери. Їх запросили із Чехії та Польщі. Стрибають навіть у палаючому одязі.

У масовці режисер задіяв понад тисячу людей.

— Хату Тараса Бульби будували у павільйонах Санкт-Петербурга. А там нема ні рушника, ні горщика, — говорить художник-постановник Володимир Свєтозаров. — Усе з Києва привіз другий художник-постановник Сергій Якутович.

Кам"янець-Подільський із лютого до травня бачив море зірок. Адже Тараса Бульбу грає Богдан Ступка, його дружину — Ада Роговцева, сина Андрія — Ігор Петренко, сина Остапа — Володимир Вдовиченков. За задумом режисера, Остап залазить на стіну і б"ється зі шляхтичем. Але той вибиває шаблю із рук козака, а потім зіштовхує його з драбини. Цю сцену перезнімали п"ять разів. Щоразу актор приземлявся на підставлені під мур картонні коробки і поролонові мати.

Коли Бортко нарешті крикнув "Знято!", Вдовиченков крізь зуби процідив:

Всю мене порізали на шматки, один крупний план лишився

— Задовбало!

Увесь час зйомок актор був у поганому настрої. Відмовлявся фотографуватися з фанатами і не давав автографів.

57-річний Михайло Боярський у стрічці грає козака Мосія Шила. Спочатку йому пропонували роль історика Боплана. Але актор перепитав:

— Я повинен грати француза, що стріляє по козаках із модернізованих гармат?

І заявив, що ніколи цього не робитиме.

— Спочатку ми з Бортком вирішили, що я гратиму козака Балабана, — згадує Боярський. — Але потім у газеті прочитав, що мене взяли на роль Мосія Шила. Для мене ця роль — головна у кіно. Бо мій герой помирає із прекрасними словами на вустах — дякує православній землі, що дала йому життя.

Боярський зізнається, що травень для нього — невдалий місяць.

— У Пітері в мене вдома ремонт, мою машину евакуювали, і я досі її не забрав зі штрафмайданчика. Хоч тут відпочину!

Ада Роговцева, яка грала дружину Бульби, зйомками не задоволена:

— Моя гра триває всього кілька хвилин, — розповідає "ГПУ". — Прийшли "мої" діти. Не встигла я зрадіти, а режисер уже показує, що треба плакати. І діти пішли. А потім мені показали зйомку. Всю мене порізали на шматки, один крупний план лишився.

7 травня Володимир Бортко відсвяткував 61-річчя. Боярський подарував йому три фляги. А знімальна група купила антикварний самовар 1820 року за $1 тис. Художник-постановник Володимир Свєтозаров вручив іменинникові футболку з номером "1" на спині й написом "Бортко".

Незабаром знімальна група переїжджає до Хотина Чернівецької області. Там зйомки триватимуть до 15 вересня. Монтаж займе іще півроку.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Бортко закінчує зйомки "Тараса Бульби"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі