неділя, 25 лютого 2007 17:01

Визначили кращі книжки минулого року

Визначили кращі книжки минулого року

Переможців всеукраїнського рейтингу "Книжка року — 2006" за версією журналу "Книжник-Рев"ю" оголосили в столичному палаці мистецтв "Український дім" у суботу. 107 експертів переглянули близько трьох тисяч книжок, виданих торік в Україні. Але жодну з них не відзначили гран-прі.

— Три книжки набрали однакову кількість голосів, — розповідає директор конкурсу Галина Родіна. — Та на найвищу нагороду жодна не тягне. Книжка Івана Дзюби "З криниці літ" є збіркою його статей. Вона видавалася раніше. Мирослав Попович за своє дослідження "Червоне століття" вже отримав нагороду на Львівському книжковому форумі 2005-го. Дослідження про Івана Мазепу Ростислава Радишевського та Володимира Свербигуза ґрунтовне, але написане надто сухо. Родіна та її чоловік і редактор "Книжник-Рев"ю" Костянтин Родик  голосували за дитячу книжку "Дракони" Ернста Дрейка, що вийшла у видавництві "Махаон-Україна". У книжці є розділ про біологію драконів, від руки намальована карта їх поширення. У конвертах, приклеєних до сторінок, лежать зроблені з кольорового паперу зразки шкіри та пилу дракона.

— Ми в дитинстві могли лише мріяти про таку книжку, — каже Родіна. — До того ж в Україні цю книжку видали раніше, ніж у Росії.

Після нагородження провели аукціон речей письменників. Андрій Кокотюха, 36 років, виставив пляшку горілки.

— У мене складні стосунки з алкоголем, — зізнався. — Я горілку спробував лише у 21 рік. В університеті писав курсову "Боротьба з пияцтвом та алкоголізмом у висвітленні ЗМІ". Потім не раз був у запої. Найдовший тривав 14 днів. Звертався до психологів. Ця пляшка — остання, яку я купив вісім місяців тому, але не випив. Тверезий спосіб життя дозволяє мені писати по 20 сторінок щодня. Зараз створюю детектив "Легенда про безголового".

Горілку від Кокотюхи за 20 грн купила журналістка чоловічого журналу "XXL".

Письменниця Ірен Роздобудько, 44 роки, виставила автопортрет, написаний олією 1989 року. За 130 грн полотно придбав її видавець Микола Кравченко. Письменниця Світлана Поваляєва виставила люльку для куріння марихуани. Але охочих придбати цей лот не знайшлося.

— Наступного разу нагородження переможців "Книжки року" вперше покажуть по телебаченню, — каже ведуча церемонії  Леся Сакада-Островська, журналістка каналу "1+1". — До зали пропускатимуть гостей тільки у вечірньому вбранні.




Переможці "Книжки року — 2006"

"Хрестоматія"

Слово многоцінне. Хрестоматія української літератури, створеної різними мовами в епоху ренесансу та бароко XV–XVIII століть

Леонід Плющ. "Його таємниця, або "прекрасна ложа" Хвильового".

Іван Дзюба. "З криниці літ"

"Минувшина"

Ростислав Радишевський, Володимир Свербигуз. Іван Мазепа в сарматсько-роксоланському вимірі високого бароко

Марина Палієнко. "Кіевская старина" у громадському та науковому житті України

Дмитро Малаков. Київ, 1939–1945. Фотоальбом

"Софія"

Демократія: Антологія

Мирослав Попович. "Червоне століття"

"Обрії"

Лідія Артюх. Традиційна українська кухня в народному календарі

В. Роменець. Історія психології: XVII століття. Епоха просвітництва

В. Верстюк, О. Дзюба, В. Репринцев. Україна. Від найдавніших часів до сьогодення. Хронологічний довідник

"Візитівка"

Зінаїда Васіна. Український літопис вбрання. 2-й том. XIII — початок XX ст.

Київський альбом. Фотоальбом

"Дитяче свято"

Зірка Мензатюк. Казочки-куцохвостики

Ернст Дрейк. Дракони

Микола Гоголь. Ніч перед Різдвом

"Красне письменство"

Сергій Жадан. "Капітал"

Умберто Еко. "Ім"я рози"

Василь Герасим"юк. "Папороть"

Зараз ви читаєте новину «Визначили кращі книжки минулого року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі