понеділок, 13 жовтня 2008 18:08

Виставку картин Пікассо готували 20 років

Автор: фото: REUTERS/Charles Platiau
  У Парижі відкрилася виставка іспанського художника Пабло Пікассо. Її бюджет 4,8 млн євро
У Парижі відкрилася виставка іспанського художника Пабло Пікассо. Її бюджет 4,8 млн євро

У Парижі одночасно в трьох виставкових залах: Луврі, Гран-Пале та музеї д"Орсе відкрили найбільшу виставку картин іспанського авангардиста Пабло Пікассо. 300 полотен надали музеї Франції, Німеччини, Іспанії, Голландії, США та приватні колекціонери. Виставку готували 20 років. Її бюджет 4,8 млн євро. Ці гроші витратили на перевезення, охорону полотен, оренду залів.

— Важко було домовитися із музеями різних країн надати картини одночасно, — розповідає один із кураторів Анна Балдасарі. — Що деякі картини зі Штатів і Німеччини таки прибудуть, ми дізналися за тиждень до відкриття.

Картини застрахували на 2 млрд євро.

— Ця сума була би вдвічі більшою, якби уряд Франції не дав особистих гарантій, що з ними нічого не станеться. Вісімсот тисяч попереднього внеску страховки заплатили із державного бюджету.

Організатори вирішили показати схожість між творами авангардиста й класиків різних часів. Навпроти робіт Пікассо розмістили полотна Рембрандта, Делакруа, Пуссена, Гойї, Веласкеса, Мане, Сезанна та Ван Гога.

— Пікассо часто використовував класиків у своїх роботах, — пояснює Балдасарі. — Він перемальовував картину Моне "Сніданок на траві", зробивши її менш реалістичною. Малював варіації на тему "Олімпії" Мане, "Алжирських жінок" Делакруа, "Портрета арлезіанки" Ван Гога і "Менін" Веласкеса.

Виставка триватиме до 2 лютого. Квиток коштує 26 євро. Організатори розраховують, що її відвідуватиме 4 тис. людей щодня.

Зараз ви читаєте новину «Виставку картин Пікассо готували 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі