вівторок, 02 лютого 2016 07:15

Винний у Чорнобильській катастрофі режим досі не покараний

— Комуністи організували Чорнобильську катастрофу, щоб їхній режим не постав перед міжнародним судом. Такі висновки з нашого фільму зробили американці, — розповідає київський художник Федір Александрович, 35 років. Він — головний герой документального фільму "Російський дятел". Із 28 січня стрічка йде в кінотеатрах країни. Її зняв американський режисер Чед Грасіа.

Головний герой — художник-дивак, який намагається з'ясувати причини аварії на Чорнобильській атомній електростанції, що сталася у квітні 1986-го. Висуває версію, що вибух на ній — не випадковість.

— Поруч зі станцією є залишки загоризонтної радіолокаційної станції "Дуга". Її почали будувати в середині 1970-х. Мала виявляти запуск міжконтинентальних балістичних ракет із території США. В Америці сигнал, який вона посилала через океан, було чути на радіоприймачах, він нагадував стукіт дятла по дереву. Звідси й назва — "Російський дятел". Крім того, американці вірили, що цей сигнал впливає на їхню підсвідомість, робить із людей зомбі, — продовжує Александрович.

— На побудову "Дуги" витратили мільярди радянських карбованців. Московський фізик Василь Шамшин робив на цьому кар'єру. Його призначили міністром зв'язку СРСР, став членом ЦК КПРС. Але він був поганим науковцем і насправді його дітище не працювало. У вересні 1986-го це мала з'ясувати спеціальна комісія. Щоб приховати розтрату державних коштів, Шамшин організовує аварію на станції.

Для театрального драматурга з Нью-Йорка Чеда ­Грасіа "Російський дятел" — перший режисерський досвід у кіно. Деякі герої фільму відмовлялися розмовляти зі знімальною групою, вважаючи Чеда американським шпигуном. Доводилося працювати з прихованою камерою. Федора теж знімали без його відома. В одному з епізодів показано, що Александрович, злякавшись спецслужб, відмовляється продовжувати розслідування і з родиною тікає з України. Та коли починається Революція гідності, художник повертається в Київ. Зі сцени Майдану розповідає людям про результати свого розслідування.

— Ми почали працювати за рік до цих подій. Мої розмови про привидів Радянського Союзу і про те, що в Україні скоро почнеться кривава боротьба з ними, Чед вважав маячнею. Але погодився зняти 10-хвилинну короткометражку про Чорнобиль, — каже Федір. — Спілкуючись із колишніми КДБістами, він сам почув, що люди тут досі вважають Сталіна "ефективним менеджером". Наш фільм не про Чорнобильську катастрофу. Він про те, що режим, який призвів до неї, досі не покараний.

Кошторис стрічки "Російський дятел" — $150 тис. У лютому минулого року фільм отримав гран-прі на фестивалі незалежного американського кіно "Санденс". Киянина Артема Рижикова за роботу над картиною назвали кращим оператором документального кіно 2015 року.

80 годин інтерв'ю з фахівцями щодо сигналів радарів, які посилалися з Радянського Союзу, записали під час підготовки документальної стрічки "Російський дятел". Тексти цих розмов команда проекту збирається оприлюднити в інтернеті.

Зараз ви читаєте новину «Винний у Чорнобильській катастрофі режим досі не покараний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі