середа, 11 липня 2007 18:59

Відкрив виставку улюблений художник президента

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Дочка Івана Марчука Богдана Півненко зіграла на відкритті виставки ”Мелодію” Мирослава Скорика з кінофільму ”Високий перевал”
Дочка Івана Марчука Богдана Півненко зіграла на відкритті виставки ”Мелодію” Мирослава Скорика з кінофільму ”Високий перевал”

Торік виставку 71-річного художника Івана Марчука відкрили у столичному Українському домі. Віктор Ющенко тоді зізнався, що Марчук — його улюблений митець. Через кілька місяців президент заклав перші цеглини майбутнього музею Івана Марчука на Парковій алеї неподалік Андріївського узвозу.

— Але нічого не збудували, — зізнається "ГПУ" Іван Степанович. — Гроші є, але в художній академії багато людей проти. Та й Ющенко тепер на мої виставки не заглядає. Куди йому за політичними ділами!

Виставка Марчука "Виходять мрії з берегів" відкрилася у вівторок у столичному музеї Івана Кавалерідзе. Зо тридцять абстрактних робіт розвішані в одній залі. Їх художник писав у кінці минулого року. А в меншій залі висить десяток реалістичних пейзажів. Вони намальовані цього року.

— Яка ваша улюблена робота? — цікавлюся.

Художник підходить до пейзажу, на якому зображена розвалена хата.

— Це хата мого 86-річного сусіда Федора в Каневі, — пояснює. — З неї я вже намалював п"ять картин. Хочу ще поїхати у якесь чорнобильське село. І зробити цикл під назвою "Опустіле гніздо". Але чекаю на осінь, коли опаде листя, щоб усе бачити.

Донька художника, скрипалька Богдана Півненко, грала "Мелодію" Мирослава Скорика з кінофільму "Високий перевал".

— Це мій духовний гімн, — пояснює художник. — Я музику дуже люблю, але ноту від ноти не відрізню. Був страшенно вражений, коли на виставці 1979 року на Малій Грузинській у Москві одна пані мені написала у книзі відгуків: "Мне кажется, у вас очень серьезное музыкальное образование".

Богдана Півненко не дочекалася закриття виставки.

— У неї маленький син Богдан, — пояснює Іван Степанович. — Йому ще й року нема.

— У нас Марчук виставлявся дев"ять разів, — розповідає директор музею Івана Кавалерідзе Ростислав Синько, 73 роки. — І завжди тримає першість із відвідування. Його стиль називається пльонтанізм. Від слова пльонтати — плести, коли малюнок створюється з переплетених ліній. Я бачив, як він працює. Як ластівка в"є гніздо.

Іван Степанович хвалиться, що це авторська техніка:

— Природа такого не може зробити в розрізах яшми і самоцвітів, а я на картині зробив.

Кажуть, Марчук малює шприцом.

— Це шаман, — так називає Марчука 78-річний художник Микола Стороженко. — Він посередник між небом і нами. Іншим художникам уже не треба займатися нічим. Іван уже все намалював.

— Жалко тільки, шо в нього погане здоров"я, — каже особистий лікар Марчука Василь Базилюк. — Ми з ним познайомились вісім років тому, коли в нього з хребта випали диски. Днів три лежав паралізований. Йому мій телефон дав помічник, який рами виготовляє. А років п"ять тому зліг із серцем. Іван добре до мене ставиться. Картину "І нива спокій заслужила" подарував. Я побачив це полотно у його майстерні і зомлів. Кажу: "Іван Степанович, я у вас його куплю". А він: "Я тобі безплатно намалюю".

Виставка Івана Марчука в музеї Івана Кавалерідзе триватиме до 19 серпня. Вхід безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «Відкрив виставку улюблений художник президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі