четвер, 19 липня 2007 15:41

Видали комікси про УПА

Чорно-білі комікси з чотирма картинками на кожній сторінці. Так виглядає історія в малюнках "Україна в боротьбі" діаспорянина Леоніда Перфецького. Ця книжка вийшла накладом 5 тис. примірників в Українській видавничій спілці. Там розповідається про українську Повстанську Армію, псевдособор у Львові 1946-го, коли уніатську церкву силоміць включили до складу православної. Про митрополита Андрія Шептицького, як він закликав німців не переслідувати євреїв.

У спілці не знають, чи живий ще автор цих коміксів.

— Адже вперше їх надрукували 1953-го у щоденній газеті "Америка" у Філадельфії, — пояснює керівник спілки Максим Макар, 38 років. — Про автора відомо, що він служив у дивізії "СС-Галичина", вчився у Кракові й Парижі. Але що з Перфецьким зараз? Ми ці комікси перевидали. І їх добре розкуповують. Підприємець зі Львова нещодавно придбав 400 примірників, буде їх продавати у своєму місті. По коміксу навіть дітей у школі можна вчити, — каже Макар.

Проте в книжці через кожне речення зустрічаються фрази "московські окупанти", "московські банди", "москалі", "більшовики обдерті, зате співають "Катюшу", ледь не тріснуть", "жиди".

Та й історики говорять, що зміст книжки потребує уточнень.

— Я сумніваюся, що УПА звільняла українську молодь із німецьких трудових таборів, як намальовано в коміксах, — заявив український історик Станіслав Кульчицький, коли книжка тільки-но з"явилася на світ. — Адже такі табори існували тільки на території Третього Рейху. А УПА могла відбивати тільки транспорт, що прямував з України до Німеччини.

Конфіскувати видання грозився комуніст Олександр Голуб.

— Я звернувся до Генпрокуратури! — заявляв він. — УПА — це терористичне формування, що боролося з українцями і коїло злочини.

Але видавці про таке звернення не чули.

Зараз ви читаєте новину «Видали комікси про УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі