середа, 31 січня 2007 19:00

Від інсульту помер бард Тризубий Стас

 

58-річного барда Тризубого Стаса (справжнє ім"я Станіслав Щербатих) поховали вчора на кладовищі Дем"янів Лаз поблизу Івано-Франківська. Відспівували в Києві, у греко-католицькій церкві Святого Миколая на Аскольдовій могилі. Дружина музиканта Марія працює в благодійному фонді при цій церкві.

Тризубий помер позаминулої середи. У нього стався третій інсульт. Тіло лежало в київській квартирі чотири дні. Дружина з сином Володимиром саме поїхали на весілля до родичів у Івано-Франківськ. Чоловік мав під"їхати пізніше. Але у вівторок по телефону сказав, що кепсько почувається.

31 січня він планував виступити в Спілці письменників. 24 лютого йому виповнилося б 59 років.

Щербатих народився в російському місті Алейськ Алтайського краю. Його тітка була медиком. За розподілом потрапила до Франківська. Батько Станіслава загинув, коли йому було півтора року. Тітка забрала сестру з дитиною до себе. Хлопця назвали на честь міста (Станіславів — стара назва Івано-Франківська. — "ГПУ").

— Я маю три зуба, — жартував музикант. — Один — на комсомол. Другий — на Компартію. Третій — на профспілку.

Казав, що почуттям гумору завдячує дядькові Якову, колишньому вояку УПА. Той відсидів 10 років у сталінських таборах.

Прославився Тризубий сатиричними піснями.

— Його вірш про "г..но" обійшов СНД, — розказує 55-річний президент франківського клубу "Що? Де? Коли?" Володимир Макаров. — На людях Стас говорив "воно". Ще створив "Трактат про користь сала". Дехто справді вірив, що це серйозне наукове дослідження.

Із середини 90-х Тризубий Стас жив у Києві. Брав участь в акції "Україна без Кучми", їздив у передвиборні тури Віктора Ющенка. Мав медаль "Видатний учасник помаранчевої революції".

На писок я тризубий, по паспорту — москаль

— 1989-го став дипломантом першої "Червоної рути", — розповідає 42-річний поет Володимир Цибулько. — Був страшенно популярний. Концертами міг заробити півтори тисячі доларів за місяць. У селах теж виступав.

— Після перебудови торгував у Польщі на базарах. Гроші витрачав на записи в київській студії, — пригадує знайома Стаса Наталя Позняк. — Дуже хотів 60-річчя відзначити в Українському Домі.

— Страшенно любив каву, — каже директор франківського телеканалу "Вежа" Іван Вовк, 54 роки. — У 70-х ми збиралися в нього вдома. Сиділи до ранку. Спиртного не вживали, а от кави йшло багато. Тоді Стас іще пісень не писав, зате був сильним кіноаматором. Перші мультиплікаційні фільми в Україні створив він із дружиною Марійкою. А які фотографії робив!

Щербатих знімав розкопки у Дем"яновому Лазі — місці захоронення української інтелігенції, знищеної радянською владою.

— Піснями зайнявся наприкінці 80-х, — пригадує президент клубу авторської пісні Петро Федорів, 47 років. — Створив цей клуб.

— Дружину Марію ми любовно називали директором Тризубого Стаса, — усміхається Вовк. — Вона знає напам"ять увесь його репертуар. Коли Стас щось забував — підказувала. Тепер вона київська поетеса Марія Гук-Щербатих.

— Стас був трохи лінивий, — каже Федорів. — Марійка брала його на дачу в Ірпінь. Щоб не робити нічого на городі, писав пісні.

Бард створив понад 300 пісень та 1300 коротких анімаційних фільмів.

— У нього є опера "Корова Середа", — продовжує Федорів. — Дуже хотів її поставити, але грошей не мав. Зате видав фантастично-кримінальний роман "Нічия земля". Дія відбувається між Франківщиною, Тернопільщиною та Хмельниччиною. На останньому примірнику, який вручив моїй дружині, намалював череп із двома кістками та написав: "Петрові не давати". На концертах, де виконували серйозні пісні, сідав десь у куточку і показував нам язика. Мав харизму, як Юрій Крамаров. Міг на сцені не співати і навіть не говорити, а в залі уже всі сміялися.

— Син Володя присадив його на комп"ютери. Разом вони робили політичні мультфільми для програми "5 копійок" на "5 каналі", — розказує Жук. — У мене лежать ескізи його незакінченого мультика "Життя корів".

— "На писок я тризубий, по паспорту — москаль", — любив жартувати він про себе, — згадує музикант Сашко Власюк, 44 роки. — Прозу він писав російською. Не хотів зовсім відхрещуватися від коренів.

Дев"ятини по Станіславу Щербатих відбудуть у Києві, в храмі на Аскольдовій могилі в п"ятницю об 11.00.

Зараз ви читаєте новину «Від інсульту помер бард Тризубий Стас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі