пʼятниця, 29 серпня 2008 17:05

Венеціанський фестиваль відкрила "чорна комедія" братів Коенів

На острові Лідо в Італії відкрився 65-й Венеціанський кінофестиваль. Церемонію відкриття вела 34-річна російська актриса Ксенія Раппопорт. Упродовж 11 днів покажуть 54 фільми з понад 10 країн. За головний приз "Золотий лев" змагатиметься 21 стрічка.

У конкурсі беруть участь картини "Ахіллес і черепаха" японця Такеші Кітано, "Борець" американця Даррена Аронофскі , "Володар бурі" Кетрін Бігелоу з Америки, "Папа Джованні ІІ" італійця Пупи Аваті, "Паперовий солдат" росіянина Олексія Германа. Також японські мультфільми "Плазуни неба" Ошиї Мамору та "Рибка Поньо" Хаяо Міядзакі. Останній зібрав у Японії понад 10 млрд єн ($93,2 млн).

Журі очолює німецький режисер Вім Вендерс, 63 роки. Він дебютував на Венеціанському кінофестивалі 1972-го зі стрічкою "Страх воротаря перед 11-метровим". 1982 року одержав "Золотого лева" за фільм "Стан речей".

Фестиваль розпочався прем"єрою чорної комедії американських режисерів Ітана і Джоела Коенів "Спалити після прочитання". Фільм про відставного агента ФБР, який пише мемуари. Його зіграв американський актор Джон Малкович, 54 роки. Дискета з нотатками агента ФБР потрапляє до рук двох незграбних спортивних інструкторів. Їх втілюють Бред Пітт і Джордж Клуні.

— Раніше я грав у фільмах Коенів "Нестерпна жорстокість" і "Літнім тут не місце". Ці три картини Ітан і Джоел називають "трилогією ідіотів". У Коенів я постійно граю ідіотів, — обурюється Джордж Клуні, 47 років. — У наступній стрічці вони пропонують мені втілити сексуального маніяка, який шукає жертв через Інтернет.

— Давно мріяв попрацювати з Коенами. Але коли ознайомився із роллю, не знав: радіти чи ображатися, — додає 44-річний Бред Пітт. 

Пітт приїхав на фестиваль без дружини Анджеліни Джолі. Кажуть, вони посварилися й місяць не живуть разом. Із собою взяв синів 7-річного Меддокса та Пакса, 2 роки. На вечірці з нагоди відкриття фестивалю його бачили з британською актрисою 48-річною Тільдою Суїнтон.

Уперше Венеціанський кінофестиваль відбувся 1932 року. Його запланували як пропагандистський проект італійського диктатора Беніто Муссоліні. У роки війни не проводили. Серед лауреатів кінофестивалю — режисери Антоніоні Мікеланджело ("Червона пустеля", 1964), Федеріко Фелліні (за внесок у кіномистецтво, 1985), Бернандо Бертолуччі (за внесок у мистецтво, 1992), Жан-Люк Годар ("Ім"я Кармен", 1993), Акіра Куросава ("Охоронець", 1951), Андрій Тарковський ("Іванове дитинство, 1962).

 
Зараз ви читаєте новину «Венеціанський фестиваль відкрила "чорна комедія" братів Коенів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі