понеділок, 21 липня 2008 17:39

Вахтанг Кікабідзе дописує мемуари

— Доки чоловік ходить, він повинен упадати за жінками, пити горілку та працювати, — упевнений Вахтанг Кікабідзе.

19 липня йому виповнилося 70. Вахтанг Костянтинович зняв стрічки "Любий, будь здоров", "Чоловіки і всі інші". За роль у фільмі "Міміно" отримав Державну премію СРСР. Утілив капітана Хому Арчиповича в комедії "Фортуна", Бенджамена Глонті в комедії "Не горюй", Джона Глебба у драмі "ТАРС уповноважений заявити". Написав пісні "Чіто-г-вріто", "Мои года", "Тбилисо". 1996-го в Міжнародній енциклопедії "Хто є хто" йому відвели п"ять рядків.

Буба, як називають Кікабідзе друзі, відзначив ювілей у вузькому колі у столиці Грузії — Тбілісі. Офіційне святкування відбудеться 5 жовтня в Москві. Гості з"їдуться до Кремлівського палацу. Потім артист відвідає Санкт-Петербург, Баку та Єреван. А завершить урочистості трьома концертами в оперному театрі рідного Тбілісі.

Вахтанг Кікабідзе походить із давнього грузинського дворянського роду. Мати — із царської династії Багратіоні, 40 років співала в церковному хорі.

— Моє дитинство було важким, — згадує артист. — Ми ж без батьків росли. Тато був журналістом, пішов на фронт, коли мені було 3 роки. А 1942-го пропав безвісти в боях під Керчю. Із піонерів мене вигнали, бо на перерві галстуком протер взуття. Вечорами ми, пацани, співали в під"їздах. Старший товариш забрав мене вокалістом у свій колектив. Перший концерт дали в районному Будинку культури. Мама вичитувала: "Безсоромник ти! Як можеш виходити на сцену із хриплим голосом? Люди ж на тебе гроші витратили!"

Після школи Кікабідзе пробував влаштуватися до філармонії. Йому сказали, що голос "отдает загнивающим Западом". Тоді Вахтанг подався до Тбіліського інституту іноземних мов. За кілька місяців вийшов на екрани фільм "Співає Ів Монтан". У філармонії вирішили, що Кікабідзе схожий на цього французького співака. Розшукали Вахтанга й зарахували до штату. Він пішов з інституту.

Із дружиною, балериною Іриною Абашидзе, Кікабідзе познайомився в Угорщині на Днях радянського мистецтва. Ірина була у складі трупи від Тбіліського театру опери та балету. Разом вони 44 роки. Мають 4-поверховий будинок на 400 кв. м. у грузинській столиці. Перед ним сад із пальмами, грушами та виноградом.

Донька Марія — актриса Тбіліського театру ім. Шота Руставелі, знімається в кіно, викладає в театральному вузі сценічну майстерність. Народила Кікабідзе онука Георгія. Син Костянтин — художник, має дітей Вахтанга й Івана.

Кіно Вахтанг Кікабідзе почав знімати в 1970-х. Помер брат матері, який виростив його. У чоловіка був стрес. Зі спазмами й головним болем потрапив до лікарні. Там йому спало на думку записувати свої оповідання на диктофон.

Останнім фільмом, де знявся Кікабідзе, була стрічка "Фортуна" Георгія Данелії 2000 року.

— Після того мене разів зо 20 запрошували зніматися, — розказує Вахтанг Костянтинович. — Але це були переважно серіали, де головні герої — менти та проститутки. Я постійно відмовлявся.

Кікабідзе пише сценарій нового фільму.

— Веду переговори із серйозною кінокомпанією, — каже. — Певно, зніматиму в Москві, гратиму головну роль. Це буде казка для дорослих. Про те, як повинні жити, але не виходить.

Також Вахтанг Кікабідзе випускає під своїм іменем коньяк і чачу, озвучує мультиплікаційний фільм "Кін-дза-дза", дописує мемуари.

— Планую їх видати цього року. Чорнова назва книжки "Нічого особливого". Це розповідь про непересічних людей, які були і є навколо мене. Артистів серед них мало — переважно люди інших професій.

Зараз ви читаєте новину «Вахтанг Кікабідзе дописує мемуари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі