вівторок, 10 листопада 2015 05:45

"Усі наші російські друзі вже стали колишніми"

Автор: ФОТО З САЙТА www.musicukraine.com
  Київський рок-гурт ”Мед хедс” представить свій новий альбом ”8” у 23 містах України
Київський рок-гурт ”Мед хедс” представить свій новий альбом ”8” у 23 містах України

— З українських рок-груп таке до нас робили лише "Океан Ельзи", — каже лідер "Мед Хедс" Вадим Красноокий, 41 рік. Київський гурт збирається в турне 23 містами України.

— Гратимемо лише у великих залах. Ніяких клубів, барів. Одного разу у столичному "Докер-пабі" бігав з гітарою по барній стійці — грав соло. Відчув раптом у нозі біль. Дивлюся, прихильниця вчепилася зубами в литку. Не просто вкусила, а стискає щелепи. Було смішно і боляче. Я аж закричав. Але всі, напевно, подумали, що це була сценічна експресія. Тримала зубами вона мене десь хвилину. Синець на кілька тижнів залишився.

Гурт виступає понад сотню разів на рік.

— Зараз — саме час для українських артистів. Люди нарешті готові відмовлятися від російського "культурного допінгу". Нам, як мало кому, доводилось виступати навіть у селах. На Київщині, Кіровоградщині, Дніпропетровщині є успішні сільські господарства. Можуть дозволити собі артистів зі столиці. Погоджуємося на такі виїзди, бо публіка дуже щира.

У селі ще школярем заробив перші гроші. Влітку вирощував шовкопрядів. Гусениці їдять листя шовковиць, а потім звиваються в кокон. Із нього отримують справжній шовк. Це пекельна праця. 40 днів ніякого відпочинку, бо ці гусениці весь час їдять. Як я цю справу закінчив, у мене був вибір — купити мопед або касетний магнітофон. ­Обрав магнітофон.

Найцікавіше починається після концертів. Збираються всі сільські вершки і з ними треба на рівних тримати чарку. Якось нам ще дали в дорогу літр самогонки. Стояла потім ще рік на репетиційній базі. Важко згадували той вечір і не хотіли чіпати.

Всеукраїнське турне "Мед Хедс" присвятили виходу восьмого студійного альбому "8". Нову програму гурт представив улітку в Канаді на "Українському національному фестивалі".

— Мені завжди була цікавіша заокеанська і європейська публіка. Світовий шоу-бізнес твориться там. Якщо хочеш зростати, треба випробовувати себе такими гастролями. А не московськими, як більшість наших артистів. Майже 10 років не виступали в Росії. Хоча колись їздили туди регулярно. Коли ми почали орієнтуватися на українського слухача, співати своєю мовою, інтерес до нас зник.

На сьогодні всі наші російські друзі вже стали колишніми. Московський шоу-бізнес був найпростішим шляхом розкрутитися. Зокрема, і в Україні. Найпопулярніші обов'язково проходили через Москву. Так була влаштована ця система. Навіть Славко Вакарчук досяг тут найвищих щаблів після поїздки в Москву.

Якось Аркадій Укупник, який сам із Кам'янця-Подільського, запросив нас взяти участь у його вечорі в палаці "Україна". Укупник, хоч і має смішний імідж, але дуже фаховий і різно­плановий композитор і музикант досвідчений. ­Багато років був басистом у Юрія Антонова. Хоча спочатку він злякався нашого варіанту подарованої ним пісні "Полетаем" у стилі панк-рок. Потім сподобалося. Запросив нас на свій творчий ­вечір у Москву.

Уже тоді насторожувала вся ця московська тусівка. В Укупника день народження. Перед виступом українців виходить Жириновський і починає тупо гнати на нашу країну. Як він це вміє вульгарно, нижче пояса: "Ненавижу хохлов, они жрут сало и тупеют". Ніхто не знав, як поводитись. Вийшов лише Отар Кушанашвілі. Сказав Жириновському, що йому повезло — бо той опускав не грузинів. Я вже тоді відчув, що в головах росіян щось не те. Жириновський — клоун, з ним усе ясно. Але ж весь зал із цього сміявся. Їх це не обурювало. Для них це смішно — "пообсирати хохлів". Ці враження десятирічної давнини допомагають мені зрозуміти, що тепер відбувається.

Стартує всеукраїнський тур "Мед Хедс" 21 листопада з виступу в Тернополі.

"Музикант рідко пише пісню, коли йому добре"

Платівка "8" містить 17 пісень, одна з яких англомовна й одна — російськомовна. Стилістично альбом найбільш різноплановий у дискографії "Мед Хедс".

— За 24 роки виступів гурту грали в багатьох стилях: рок-н-рол, реґґі, ска, панк. Найновіші пісні записали у сучасному рок-звучанні. Над новим альбомом ми активно працювали чотири роки. Музикант рідко пише пісню, коли йому добре. Лише коли щось їсть ізсередини.

Композицію "Молода кров" присвятили бійцям АТО.

— Це пісня писалася найважче. У студії ще свіжі були враження, щоразу трагедію переживав, коли співав. Зривався голос. Коли прослухали, виявилось — навпаки, в ній є оптимізм. Він заряджає не зупинятися й рухатися через усі складнощі.

Зараз ви читаєте новину «"Усі наші російські друзі вже стали колишніми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі