вівторок, 12 лютого 2008 16:24

Юрієві Башмету вручили премію "Ґреммі"

Автор: фото: REUTERS/Mike Blake
  Співачки 26-річна Бейонс (ліворуч) та 68-річна Тіна Тернер виступають на 50-й церемонії вручення музичної премії ”Ґреммі” в американському місті Лос-Анджелес 10 лютого
Співачки 26-річна Бейонс (ліворуч) та 68-річна Тіна Тернер виступають на 50-й церемонії вручення музичної премії ”Ґреммі” в американському місті Лос-Анджелес 10 лютого

10 лютого в Лос-Анджелесі відбулася 50-та ювілейна церемонія вручення найпрестижнішої музичної премії "Ґреммі". Вона могла зірватися через страйк Американської гільдії сценаристів, які спочатку заборонили своїм фахівцям готувати сценарій заходу.

Музичну премію Американської академії звукозапису присуджують у 110 номінаціях і 30 музичних жанрах. 1958 року першу церемонію нагородження "Ґреммі" відкривав американський співак Френк Сінатра. Під час відкриття цьогорічної церемонії запис виступу Сінатри показували на екрані позаду сцени.

Американська співачка Алісія Кіз, 27 років, отримала позолочену статуетку за найкращу пісню в стилі R&B. А російський диригент і альтист, колишній львів"янин 55-річний Юрій Башмет і його оркестр "Солісти Москви" виграли в номінації "Кращий виступ у складі малого ансамблю". Вони виконували твори Стравінського і Прокоф"єва. Торік Башмета теж номінували на "Ґреммі", але тоді нагороди він не отримав.

Росію також представляла оперна співачка Ганна Нетребко, але вона програла в номінації "Краще вокальне виконання класичного твору" американці Лоррейн Хант Ліберсон. Їй "Золотий грамофон" присудили посмертно. Ліберсон померла 2006-го від раку грудей.

Британської співачки 24-річної Емі Вайнхау, якій дісталося найбільше нагород "Ґреммі", на церемонії не було. Американське посольство в Лондоні не відкрило їй візи через те, що два тижні тому Вайнхау почала лікуватися від наркозалежності. До клініки співачка лягла після того, як лондонське видання опублікувало фото, на яких видно, як вона вживає наркотики.

Вайнхау завоювала три з чотирьох найпрестижніших нагород "Ґреммі": як автор "Кращої пісні", "Кращого запису" та "Кращий новий виконавець". Загалом вона претендувала на шість золотих статуеток, але отримала п"ять. Продюсера співачки визнали "Кращим продюсером року".

Другим за кількістю нагород став репер Каньє Вест — йому дісталися чотири "Ґреммі". Афроамериканець Барак Обама, 46 років, цьогорічний кандидат у президенти США від Демократичної партії, переміг у номінації "Краща аудіорозповідь". У ній змагаються аудіокниги, записи виступів та промов. Диск Обами "Відвага надії: роздуми про відтворення американської мрії" визнали кращим за аудіозаписи колишніх президентів Клінтона та Картера. Це вже друга книжка Барака Обами про політику, перша — "Надії, успадковані від батька", стала в Америці бестселером.

Найбільше статуеток за одну церемонію "Ґреммі" здобула 1999 року співачка з Гаїті Лорін Хілл. Вона перемогла в 10 номінаціях. А мексиканець Карлос Сантана 2000-го отримав вісім нагород. Він повторив рекорд Майкла Джексона 1983 року.

Американські музиканти вигадали "Ґреммі" на 80-ту річницю створення грамофона, тому переможці отримують позолочені грамофончики. Їх виготовляють уручну на фірмі "Біллінґс Артворкс".

Зараз ви читаєте новину «Юрієві Башмету вручили премію "Ґреммі" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі