четвер, 10 вересня 2020 00:05

Юрій Андрухович видає роман

Юрій Андрухович видає роман
На фестивалі "Меридіан Черновіц" письменник Юрій Андрухович представив роман "Радіо Ніч". Розповідає про музиканта, який працює нічним радіоведучим. Фото: facebook.com

Головний герой роману "Радіо Ніч" 60-річного Юрія ­Андруховича — радіоведучий Йосип Роцький працює на власній радіостанції "Смуток". Вихід книжки заплановано на грудень. Автор зачитав уривки й розповів про роботу над твором на 11-му Міжнародному поетичному фестивалі "Меридіан Черновіц". Тривав 4–6 вересня у Чернівцях. Події заходу транслювали по телебаченню та в інтернеті.

— Багато років видаєш книжки і обзиваєш їх романами. А потім пишуть, що знову надурив, — каже модератор зустрічі, літературний редактор твору Олександр Бойченко, 49 років. — То зібрав якісь подорожні колонки. То сам у себе взяв інтерв'ю. То зробив збірку оповідань. Тепер нарешті це роман?

— Упевнений, навіть кому не сподобається, погодяться, що це — роман, — каже Андрухович. — 15 років тому на студентській радіостанції Варшавського університету мене спитали: "Чим будеш займатися, якщо перестанеш писати?" Сказав, що відкрию власну радіостанцію, яка працюватиме тільки вночі. Крутитиму улюблені композиції та щось людям буду розповідати. А оскільки подобається сумна музика, то назвав би це радіо — "Смуток". Йосип Роцький працює на такому. Тільки в інтернеті. Спілкується з усім світом. Він, насправді, музикант. Тільки не може більше грати.

Дія відбувається в ніч на 13 грудня. У найгірший місяць року, у п'ятницю 13-го. Герой починає ефір опівночі й веде програму до восьмої ранку. Роцький — доволі цинічний. Постійно жартує по-чорному. Розповідає про своє життя саме в найгірший час. І якщо нам не завадить якась стихія, то роман "Радіо Ніч" вийде якраз 13 грудня.

Рік обдумував твір, робив нотатки. Ще понад рік писав. Так із ним зжився, що не хочеться прощатися. Зі мною таке вперше.

Події розгортаються у близькому майбутньому, десь за рік-два. У романі жодного разу не говориться, що герой — з України. Але є деталі, які на це вказують. Мусив виїхати з батьківщини. Він — із величезної хвилі емігрантів, які втекли від політичних репресій. Зупинилися в першій-ліпшій сусідній країні, щоб рушити далі.

Це найсюжетніший із моїх романів. Перегукується з біблійною історією про подорож Йосипа з Марією та немовлям Ісусом до Єгипту. "Радіо Ніч" — твір про постійну втечу. Від режиму, мафії, батьківщини, любові, врешті від самого себе — з остаточною її неможливістю.

— У книжці немає жодного матюка. Слово "курва" таким не можемо вважати, — додає ­Андрухович.

— Пропали продажі, — жартує Бойченко.

У фестивалі "Меридіан Черновіц" взяли участь близько 20 митців із п'яти країн.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Андрухович видає роман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі