середа, 04 квітня 2007 17:13

Юрій Андрухович розкрив таємницю

 

Роман "Таємниця" івано-франківського письменника Юрія Андруховича, 47 років, вийшов у видавництві "Фоліо". Це роздуми автора про сучасне і минуле. У книжці згадуються дитинство і юність письменника, його подорожі Європою. Коштує "Таємниця" 27 грн.

— Сьогодні я вперше тримаю цю книгу в руках, — розповідає Андрухович на презентації в столичному Українському домі. — Вона почалася, як фонограма, зі звуку. Її мала написати інша людина, чоловік, якого вже немає серед нас. Він передав мені аудіозапис — як початок книжки. Я прослуховував його кілька місяців і роздумував, чи братися мені за цю нелегку працю.

Письменник каже, що близько 70 годин розмовляв із німецьким журналістом Еґоном Альтом. Із ним Андрухович познайомився наприкінці 2005 року.

— Він написав мені листа на електронну пошту, — веде далі письменник. — Розповів, що мріє зробити зі мною незвичайне інтерв"ю. Ми зустрічалися сім днів і спілкувалися по десять годин. Тоді я жив у Берліні, на Штутґартер Плятц, 22. Незадовго до своєї раптової смерті Еґон вислав мені диски з цими записами. Я не зрозумів, чому він так зробив. Альт загинув у автокатастрофі на німецькому автобані між Нюрнбергом та Швандорфом.

Юрій Андрухович вирушає в тур Україною. Завтра виступить у Харкові. Ведучим вечора буде письменник Сергій Жадан.

— 24 квітня виступлю в київському кінотеатрі "Кінопанорама" спільно з польським гуртом "Карбідо", — розповідає Юрій Андрухович. — Ведучим буде письменник Олександр Ірванець. Заспіваю українську народну пісню. Хоча мені не перевершити ані Гордона, ані Поплавського. 25 квітня виступлю у Львівському палаці культури, з гуртом "Мертвий Півень". Ведучим буде Віктор Неборак.

— Незабаром вийде нова книжка вашої дочки Софії "Сьомга". Радите їй щось?

— Я ставлюся до своєї дочки більше як до письменниці, аніж як до дочки. Вона для мене насамперед — письменниця Софія Андрухович. "Сьомга" вийде такою, якою бачить її Софія.

Як стверджують у "Фоліо", протягом останніх трьох днів кожна друга книжка, придбана в книгарнях, — саме "Таємниця" Юрія Андруховича.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Андрухович розкрив таємницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі