четвер, 18 жовтня 2007 20:12

Юрій Яковлєв відкрив клуб Булгакова

У вівторок, 15 жовтня, в готелі "Воздвиженський" у Києві відкрили клуб Булгакова "Мастер". На звану вечерю, присвячену його відкриттю, прийшли російський актор Юрій Яковлєв, художник Борис Краснов, грузинський режисер Автандил Варсимашвілі, російська актриса Наталя Рожкова, київський художник Микола Сядристий — вони стали членами клубу.

— Поки що ми не маємо приміщення, — пояснює київський режисер 53-річний Віталій Малахов. — Та хочемо зібрати українців і росіян, які поважають творчість Булгакова. Бо письменник належав до тих і тих.

Каже, що довкола Булгакова досі чимало містики:

— У вівторок мали відкрити пам"ятник Булгакову на Андріївському узвозі. Однак оголосили траур, бо у Дніпропетровську загинули люди від вибуху газу. Відкриття перенесли на п"ятницю. Третій булгаковський фестиваль 2004-го теж не могли почати, бо був траур по загиблих шахтарях.

Під час званої вечері подавали страви, які їли герої в романі Булгакова "Майстер і Маргарита": білі мариновані гриби, канапки з чорною ікрою, стерлядь, перепелів та устриці.

Після прем"єри режисер викинувся з вікна

Із Москви до Києва приїхав 79-річний актор Юрій Яковлєв. 35 років тому він зіграв царя Івана Грозного у фільмі "Іван Васильович змінює професію" за романом Михайла Булгакова. Яковлєв у темних окулярах, спирається на ціпок. Біля нього вмощується Людмила Чижова з російського посольства. Нахиляється й читає йому меню. Актор чухає собі вухо.

— Я теж люблю картоплю з ікрою, — зауважує він. — Її їли Майстер і Маргарита.

Офіціант хоче налити йому вина.

— Ні, я водочки, — актор закриває тремтячою рукою склянку.

— Чокаємося! Булгаков із нами! — кричить художник Борис Краснов, 46 років. 10 років тому Краснов робив декорації в Московському театрі сатири до спектаклю за романом Булгакова "Шизофренія, як і було сказано".

— Режисер "Шизофренії" Михайло Зонненштраль після прем"єри ні з того ні з сього викинувся з вікна, — згадує Краснов. — Інший режисер, нині покійний Валентин Плучек, узагалі забороняв мені працювати над Булгаковим.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Яковлєв відкрив клуб Булгакова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі