Ексклюзиви
четвер, 24 грудня 2020 07:16

Українку назвали найкращою диригенткою

Автор: UKRAINSKAGAZETA.DE
  Диригентка Оксана Линів узяла участь у мистецькому проєкті ”Ковчег Україна: музика”. Поєднує українську архаїку й сучасні класичні твори. Також у ньому задіяні гурти ”ДахаБраха”, ”Курбаси”, чоловічий хор ”Дударик”, Київський дівочий хор імені Миколи Лисенка, поет Сергій Жадан, поліська співачка Домініка Чекун, Молодіжний симфонічний оркестр України
Диригентка Оксана Линів узяла участь у мистецькому проєкті ”Ковчег Україна: музика”. Поєднує українську архаїку й сучасні класичні твори. Також у ньому задіяні гурти ”ДахаБраха”, ”Курбаси”, чоловічий хор ”Дударик”, Київський дівочий хор імені Миколи Лисенка, поет Сергій Жадан, поліська співачка Домініка Чекун, Молодіжний симфонічний оркестр України

Німецькі критики назвали 42-річну Оксану Линів "Найкращою диригенткою 2020 року". Нагороду отримала в Берліні за постановку опери Бели Бартока "Замок герцога Синя Борода".

Також стала першою жінкою на посаді головного диригента Оперного театру й оркестру філармонії в австрійському місті Ґрац.

— Знайома з Оксаною Линів, — розповідає Маріанна Копиця, 73 роки, професорка Національної музичної академії ім. Петра Чайковського.

— Колись у Львові підходила до мене стосовно композитора Бориса Лятошинського. Все життя досліджую його творчість. Оксана пропагувала деякі частини з опери "Золотий обруч" за повістю Івана Франка "Захар Беркут". Вона з тих виконавців, які хоч і за кордоном, але люблять Україну й ніколи про неї не забувають. Знаходить гроші й робить фестивалі. Зокрема, класичної музики "ЛьвівМоцАрт". Заснувала Молодіжний симфонічний оркестр, в якому представлені всі регіони України.

Оксана Линів родом із Бродів Львівської області. Випускниця Львівської консерваторії. Працювала диригенткою в Мюнхені, Бонні, Бремені, Барселоні, Відні, Таллінні, Стокгольмі.

— Сучасний диригент — це складна комплексна професія. Замало мати лише музичний талант і майстерність, — каже музикознавиця Любов Морозова, 38 років. — Має бути непоганим психологом. Диктаторські методи були популярні 80 років тому, сьогодні не працюють. Зазвичай перед концертом диригент зустрічається з оркестром лише на двох-трьох репетиціях. Тому змушений швидко завоювати симпатію й довіру. А переконати 80 скептичних музикантів у своїй досвідченості — це виклик. Аби лишатися успішним, диригенту потрібно відповідати на 50 листів за добу та знаходити час на зустрічі з керівництвом залів і фестивалів, професорами консерваторій, пресою, представниками звукозаписувальних лейблів.

Я не знаю, де на всю цю різноманітну діяльність бере час і сили Оксана, але результат вдалий. Знаю людей, які почали ходити на класичні концерти завдяки їй. Вона довела, що класика може звучати й виглядати сучасно. Окремий уклін — за популяризацію української музики у світі. Жоден інший музикант не домігся такої кількості виконань нашої класики в престижних концертних залах.

Наступного року Оксана Линів стане першою жінкою-диригенткою за 145 років на Байройтському фестивалі в Німеччині. Запланували постановку опери "Летючий голландець" ­Ріхарда Вагнера.

Зараз ви читаєте новину «Українку назвали найкращою диригенткою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути