понеділок, 11 червня 2007 19:40

Українці зліпили три тисячі вареників у Венеції

В італійському місті Венеція відкрилася 52-га бієнале. Це — найпрестижніша світова художня виставка. 76 країн представили на ній своє мистецтво. Міністр культури Італії Франческо Рутеллі вважає, що український павільйон цього року увійшов до трійки головних подій заходу.

— Ми вибрали будівлю біля води, з причалом і внутрішнім садом, — розповідає 45-річний президент "Пінчук Арт Центру" Пітер Дорошенко. — У садку біля палаццо стоятиме скульптура. А на воді плаватиме човен, створений одним із наших художників.

На вечірку з нагоди відкриття павільйону України прийшли ісландська співачка Бйорк, британський музикант Елтон Джон та принцеса Б"янка Савойська. Остання — власниця палаццо Пападополі, в якому розташували українські роботи. До Венеції прилетів і боксер Віталій Кличко з дружиною. Троє кухарів із ресторанів "Царське село" та "Первак" наварили 30 л борщу, наліпили 3 тис. дрібних вареників. Італійські офіціанти не розібралися й посипали вареники з вишнями гострим сиром пармезан, бо подумали, що це — спагеті.

Оренду палаццо Пападополі на 5 місяців оплатили з бюджету України. Ще 1 млн євро виділив бізнесмен Віктор Пінчук. Створений ним "Пінчук Арт Центр" відбирав художників для участі в бієнале. Україну представляють 8 митців. Четверо з них — іноземці, ще четверо — українці, які працюють у Німеччині та Росії.

1 мільйон євро виділив Віктор Пінчук

Експозицію відкриває портрет шахтаря у касці "Палаци — робітникам". Цю інсталяцію створив колишній харків"янин Сергій Братков, який зараз мешкає в Москві. Ще одна робота Браткова називається "Вагіна — моя батьківщина". Автор зняв створення труби з розпеченого металу на дніпропетровському заводі імені Карла Лібкнехта. Це — підприємство Віктора Пінчука.

Для своїх інсталяцій англійка Сем Тейлор-Вуд, яка теж представляє Україну, чотири тижні поспіль знімала, як розкладається мертвий лебідь. Птах лежав на животі оголеної дівчини. Робота називається "Умираючий лебідь". Інший британець, Марк Тітчер, почепив банер: "Ми — українці, що ще має значення?" та абстрактну скульптуру, схожу на тризуб.

Венеціанська бієнале триватиме до 21 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Українці зліпили три тисячі вареників у Венеції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі