пʼятниця, 01 серпня 2008 16:03

"Українці запліднили весь світ"

  Брат президента України Петро Ющенко на відкритті організованої ним виставки ”Свята Русь-Україна: відомі особистості” сам провів першу екскурсію
Брат президента України Петро Ющенко на відкритті організованої ним виставки ”Свята Русь-Україна: відомі особистості” сам провів першу екскурсію

Старший брат президента Віктора Ющенка депутат Петро Ющенко, 62 роки, у столичному Українському домі відкрив виставку "Свята Русь-Україна: відомі особистості". На трьох поверхах розмістили портрети відомих релігійних діячів та знаменитих людей із усього світу, у жилах яких тече українська кров.

— Українці багато подорожували, тому запліднили увесь світ, — стверджує Петро Ющенко. — Один із українців став вождем індіанського племені. Інший — чемпіоном світу із сумо. Найбільше пощастило Росії: найрозумніші її громадяни — ректори Московського університету, Художньої академії та Академії наук — із України. Не кажучи про вождів. Навіть цар Іван Грозний був наполовину українцем, адже його мати Олена Глинська родом із Чернігівщини. Я готовий документально підтвердити українське коріння всіх, чиї портрети потрапили на цю виставку. Якось, правда, намагався довести президентові Грузії Михайлу Саакашвілі, що перший чоловік грузинської цариці Тамари мав відношення до українців. Але він мені не повірив.

На відкриття виставки брата президента України надихнула побачена в Швейцарії галерея знаменитих співвітчизників. У ній було 300 портретів, в українській — 2 тис.

— Я об"їздив усі області України, шукаючи експонати в музеях, бібліотеках, галереях. У харківській бібліотеці імені Володимира Короленка ми знайшли гравюри 1611 року. Їх ще не виставляли. А портрети князів Святослава, Володимира та княгині Ольги, намальовані українським художником Данилом Нарбутом, перебували в черкаській філії "Укрінбанку". Портрети Богдана Хмельницького й Івана Виговського — із моєї колекції.

В одній з експозицій в Українському домі представлені всі українські святі.

— Ректора Києво-Могилянської академії В"ячеслава Брюховецького на симпозіумі в Європі запитали: "Скільки нобелівських лауреатів дала Києво-Могилянка порівняно з Кембриджем чи Сорбонною?". Брюховецький відповів, що Могилянка дала світові 36 святих, — розповідає Ющенко-старший.

Могилянка дала світові 36 святих

Нині шукають екскурсоводів, які б могли розказати відвідувачам виставки про кожного зі знаменитостей, зображених на портретах.

— Ведемо переговори з Музеєм історії Києва, аби він виділив людей. Вони принаймні проводили б екскурсії залою, де вивішені портрети князів доби Київської Русі.

Виставка діятиме до 26 серпня, з 10.00 до 19.00. Вхід вільний. Потім експозицію перевезуть до столичної галереї "Мистецький арсенал".

Зараз ви читаєте новину «"Українці запліднили весь світ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі