четвер, 27 травня 2021 07:10

Україна взяла на Євробаченні п'яте місце

Український електрофолк-­гурт "Ґо A" посів на Євробаченні п'яте місце з піснею "Шум". Набрав 364 бали: 97 балів дало журі та 267 — глядачі. Фінал 65-го пісенного конкурсу відбувся 22 травня в нідерландському місті Роттердам.

Перемогу здобув італійський рок-гурт "Манескін". На другій сходинці опинилася француженка 28-річна Барбара Праві. На третій — швейцарець 22-річний Ґйон Мугарремай.

— Рок-н-рол не помре, — каже вокаліст "Манескін" 22-річний Давід Дам'яно.

У гурті грають гітарист Томас Раджі, басистка Вікторія Де Анджеліс і барабанщик Ітан Торкйо. Збираються відсвяткувати перемогу стрибком у річку.

Перемога "Манескін" на конкурсі — третя для Італії. Востаннє її представник посідав перше місце 1990-го.

— Із першої п'ятірки тільки Ісландія співала англійською, решта — рідними мовами, — каже музичний оглядач 30-річний Володимир Бірюков. — Музичний ринок змінюється. Перемагає самобутність.

Музиканти-переможці дружать зі школи. Стали зірками на батьківщині. Європа їх знає завдяки шоу "Х-Фактор". Україну ж відкрили для себе зараз.

У конкурсантів є звичка калькувати лідерів. Після перемоги Руслани 2004 року було багато танців, балету, шкіряних костюмів. А після досягнення представника Австрії 2014-го, який виступив в образі Кончіти Вурст, побільшало учасників-диваків. Багато хто вважає це шляхом до успіху, але це не так. Усе змінюється швидко.

Пісня "Шум" гурту "Ґо_A" потрапила на четверту сходинку рейтингу найбільшого у світі музичного інтернет-сервісу "Спотіфай". Британські журналісти назвали композицію технопереосмисленням веснянки та найшвидшою за темпом в історії Євробачення.

— Бачимо колосальний розрив між висновками глядачів і журі, — продовжує Бірюков. — Питання до компетентності журі. Їхнє оцінювання було не завжди коректне. Країни-сусіди допомагають одна одній. Вплив людей, які давно працюють на конкурсі, не викорінити. Не бояться показувати це на всю Європу.

Україну добре оцінили об'єктивні члени журі із Західної Європи — Ісландія, Бельгія, Ірландія. Найбільший бал — від литовського судді.

"Ґо_A" дали друге місце глядацькі голосування. Це важливіше. Якби все було чесно та прозоро, мали би вищий результат.

На Євробаченні цьогоріч виступили артисти із 39 країн. На останньому місці — британський співак Джеймс Ньюмен. Не отримав жодного балу ні від глядачів, ні від журі.

Зараз ви читаєте новину «Україна взяла на Євробаченні п'яте місце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі