Ексклюзиви
вівторок, 18 вересня 2018 00:35

У трипільців не було штучних матеріалів

Автор: НАЗАРІЙ МАЗИЛЮК
  Львівська художниця Оксана Чепурна в оформленні декоративної тарелі ”Мереживо буття” використала трипільські символи
Львівська художниця Оксана Чепурна в оформленні декоративної тарелі ”Мереживо буття” використала трипільські символи

— 1970-го почала працювали на Львівській фабриці кахлів. Не змінювала роботу протягом півстоліття, — розповідає львівська художниця Оксана Чепурна, 67 років. У столичній галереї "Митець" відкрили її виставку художньої кераміки "Вічність Трипілля".

— Прийшла на підприємство 17-річною. Починала з цегли, найпростішої фасадної плитки. Останні два десятиліття досліджую трипільську культуру. Давні символи використовую у своїх роботах. Їх можна читати. Трипільці мали знаки різних предметів, явищ — сонця, води, перемоги, врожайності. Звичайні завитки — теж невипадкові, символізують продовження життя. Працюю в техніці ангобного розпису — глиною по глині. У трипільців не було штучних матеріалів, барвників, які маємо зараз. Користувалися кольоровою глиною — зеленою, червоною, білою. Хотіла показати, що і за допомогою природних матеріалів можна створювати сучасне мистецтво.

— У роботах Чепурної немає повторів, — каже мистецтвознавець Валентина Єфремова, 70 років. — Давню символіку не змальовує, а переосмислює. Це створює діалог між епохами. Трипільську культуру маємо досліджувати, популяризувати. Вона створює Україні впізнаване у світі обличчя.

— Розкопки показують, що трипільці існували на території України у IV–III тисячоліттях до нашої ери, — говорить 63-річна Раїса Заклецька, керівник ансамблю "Зернятко". — З їхньої культури бере свої витоки українська. Подібні символи бачимо на вишиванках, рушниках. Три роки тому поставила вокально-танцювальний номер на 15 хвилин. У ньому уявила, як трипільці зустрічали весну. Дійство показували у Японії. Відвідувачі запитували: "Ви взяли це з нашої культури?" Колись давні цивілізації були споріднені. Тому в інших можемо впізнавати щось своє.

Виставка "Вічність Трипілля" триватиме до 29 вересня.

Зараз ви читаєте новину «У трипільців не було штучних матеріалів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути