пʼятниця, 08 серпня 2008 16:29

У тернопільській бібліотеці залило 120 тисяч книжок

— Місто заливало дощем, і вода з переповнених каналізаційних систем пішла в підвали будинків. А весь наш книжковий фонд був у підвальному приміщенні, — розповідає директорка Тернопільської обласної дитячої бібліотеки Надія Новіцька, 46 років. — Там було 148 тисяч книг, із них постраждало 120 тисяч. Майже дві тисячі взагалі залило, решта — набралися вологи. Обкладинки та сторінки в них поморщилися, подекуди й текст розплився. Серед них і цінні екземпляри, що коштують не менше 100 гривень. От книжки Володимира Винниченка, видані на початку ХХ століття, раритетні видання Василя Барки та Степана Васильченка.

Нині бібліотека працює лише після обіду. У першій половині дня працівники вантажать книжки на тачки та вивозять надвір сушити.

— Розкладаємо їх перед входом. Хтось чергує, слідкують, аби ніхто не вкрав, — веде далі бібліотекарка. — Деякі видання вже покрилися цвіллю. Від книжок іде неприємний запах. Але просушити і провітрити відразу сто з гаком тисяч неможливо.

За кілька днів Надія Новіцька надішле до Тернопільської міськради листа, в якому вкаже збитки.

— За попередніми підрахунками, нам на ремонт потрібно приблизно 70–80 тисяч гривень, — каже жінка. — Підлогу та стелажі у книгосховищі потрібно міняти. На швидку допомогу влади не сподіваємося, бо нині багато людей лишилося без даху над головою. Тому щонайменше півроку робота бібліотеки буде ускладнена. Тепер усі книжки зв"язані стопками, лежать чортзна-як, знайти серед них потрібну важко. Але читачі ставляться з розумінням.

Районні бібліотеки Тернопільщини теж підраховують збитки.

Зараз ви читаєте новину «У тернопільській бібліотеці залило 120 тисяч книжок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі