середа, 01 серпня 2007 19:04

У Шотландії вимагають заборонити мюзикл "Джихад"

У столиці Шотландії Единбурзі 1 серпня розпочався фестиваль експериментальних театрів.

Випускники приватної британської чоловічої школи "Ітон" та найпрестижнішого університету "Гарвард" привезли комедійний мюзикл "Джихад", що в перекладі з арабської означає "священна війна з немусульманами". Через цю постановку в Единбурзі виник скандал.

Головний герой мюзиклу Хусейн — організатор терористичної змови прагне стати таким відомим, як лідер терористичної організації "Аль-Каїда" Усама бін Ладен. Він мріє оголосити війну всім цивілізаціям і "носити під своєю тунікою військовий одяг".

У мюзиклі висміюється преса.

— Я стану найзнаменитішим серед мусульман, про мене писатимуть журналісти всього світу. Будь ласка, зробіть мене схожим на Усаму, й усі говоритимуть про мене впродовж усієї історії, — співає Хусейн.

Единбурзькі театрали вже збирають підписи, аби уряд заборонив показ пародії на "священну війну".

"Прем"єр-міністр має засудити жахливий портрет тероризму в мюзиклі "Джихад". Ідея іронізації ісламських екстремістів принизлива, особливо для його жертв", — йдеться в повідомленні, надісланому британському прем"єру Ґордону Брауну.

Навіть мюзикл про Тоні Блера, що теж ввійшов до програми, не викликав такої реакції. В Інтернеті з"явився сайт із відео та головною піснею мюзиклу "Хочу бути, як Усама". Цю інтернет-сторінку читачі відвідують частіше, ніж сайт британського уряду.

Зараз ви читаєте новину «У Шотландії вимагають заборонити мюзикл "Джихад"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі