середа, 28 травня 2008 17:52

У Парижі показують фотографії окупованого німцями міста

В історичній бібліотеці столиці Франції триває виставка фотографа Андре Зюкка "Париж під час окупації". Там представлено 270 світлин, які він зробив у 1940–1944 роках для нацистської газети "Сигнал". Французькі політики закликають закрити виставку, бо вона викривляє історичні факти.

На фото — парижани прогулюються магазинами, закохані засмагають на берегах Сени, діти граються в парку.

— Це дезінформація населення, — каже Крістоф Жерар, 52 роки, із департаменту культури паризької мерії. — На знімках немає таких "дрібничок" як розстріли євреїв чи черги в магазини. Мене нудить від такого безвідповідального ставлення до історії.

Проте мер Парижа Бертран Делано, 58 років, дозволив продовжити виставку до 1 липня.

— Звісно, часи окупації — трагічний період для країни. Але ж були люди, яким жилося не так уже й погано. Ця фотовиставка допоможе нам скласти повне уявлення про ті часи, — говорить він.

Парижанин Жіль Перро, 80 років, якого Андре Зюкка змусив колись позувати для фото, називає знімки брехливими.

— Я тоді був 11-річним хлопчиком, якому дали іграшкового човника й змусили гратися ним у Люксембурзькому саду, — згадує Перро. — Так, на фото я мав щасливий вигляд, але насправді був переляканий. Бо мої батьки були членами Руху Опору і я знав, що німці можуть зробити з його учасниками. А що подумає молодь, коли побачить ці фотографії? Вони й так мало знають про війну, а тепер узагалі вважатимуть, що нацисти були янголами.

— Андре Зюкка був одним із небагатьох фотографів, якому дозволили знімати окупований Париж, — розповідають організатори виставки. — Нині майже неможливо відшукати тогочасних знімків міста. Саме в цьому цінність робіт. Окрім того, вони зроблені на дорогій кольоровій плівці, яку в ті часи майже ніхто не міг собі дозволити. Зюкка забезпечували нею німці.

Після війни фотографа заарештували за співробітництво з нацистами. Його роботи наказали вилучити до державного архіву й заборонили друкувати. Зюкка встиг заховати 7 тис. світлин, 6 тис. з яких були кольоровими. Вціліло 270 фото. До 1985-го їх зберігала родина митця. Потім колекцію викупила історична бібліотека Парижа.

Андре Зюкка народився в столиці Франції 1897 року. Його мати була швачкою, батько не визнав сина, народженого поза шлюбом. Під час окупації Андре був одним із найуспішніших французьких фотографів.

У серпні 1941-го він підписав контракт з газетою "Сигнал". Її створив Геббельс. Німецька армія розповсюджувала газету на підкорених територіях.

Після короткого арешту в жовтні 1944 року Зюкка виїхав із Парижа та жив під вигаданим іменем П"єрнік у провінційному містечку Дре. 1952-го відкрив фотомайстерню: знімав весілля, родинні свята, робив портрети. 1965-го Зюкка повернувся до Парижа, де й помер за вісім років. Усі вцілілі фотографії передав дітям, Ніколь та П"єрові.

Виставку підготував та прокоментував історик Жан-П"єр Азема. Він уточнив у підписах під cвітлинами, ким був Андре Зюкка і на яких умовах працював в окупованому Парижі.

Виставку відкрили 20 березня. Щодня її відвідують майже 500 людей.

Зараз ви читаєте новину «У Парижі показують фотографії окупованого німцями міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі