вівторок, 25 вересня 2007 17:35

У "Мистецькому арсеналі" грали на електричній труні

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Коротка вистава полячки Еви Зажицької ”Паралелі”. Актриса поливає себе піском із водою
Коротка вистава полячки Еви Зажицької ”Паралелі”. Актриса поливає себе піском із водою

Шестеро митців із України, Польщі та Білорусі показували в київському музеї "Мистецький арсенал" перфоменси. Це — короткі вистави, в яких бере участь сам митець.

30-річний білорус Олександр Зайцев на очах у глядачів поставив собі крапельницю. Коли він заганяє під шкіру голку, деякі глядачі відвертаються.

— Та він просто хворий, — обурюється одна з глядачок.

49-річна Ева Зажицька з Польщі струшує на себе пил із цегляної колони і збирає його в поділ сукні. Тоді змішує пісок із водою у пляшці й робить кілька ковтків. Решту виливає та розбиває пляшку об підлогу.

— Вода з піском виявилася солодкою, — каже Ева. — Мене надихнули на цей перфоменс стіни "Мистецького арсеналу". Тут у будівельному розчині між цеглою багато піску. Хоча багато хто не розуміє мої вистави одразу.

Каже, що в Польщі перфоменс нині дуже популярний.

47-річний поляк Лєшек Кнафлевський представив дійство "Електричні труни". На дерев"яній дошці, вирізаній у формі труни, натягнута гітарна струна. На ній Кнафлевський грає електричними зубними щітками та дерев"яними паличками. Потім відкладає інструменти вбік і дихає в прорізане вічко труни.

— У Польщі вважають, що дотик до труни приносить нещастя, — розповідає Кнафлевський "ГПУ". — Я намагаюся в труну вдихнути живий дух.

Митець привіз труну з Польщі, де її виготовили на замовлення. Їхав із нею в спальному купе 19 год.

Зараз ви читаєте новину «У "Мистецькому арсеналі" грали на електричній труні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі