понеділок, 03 березня 2008 17:37

У Лондоні продали підробку колажу Сергія Параджанова

На лондонському аукціоні "МакДуґл" колаж "Таємна вечеря" покійного режисера та художника Сергія Параджанова продали за рекордну суму — $178 тис. Раніше ціни на його роботи не перевищували $9 тис. Російський художник вірменського походження Валерій Бояхчян, 58 років, який створював костюми для фільмів Параджанова, збирається доводити через суд, що "Таємну вечерю" насправді зробив він.

— Колаж я створив у Нью-Йорку, куди перебрався 1990-го. Після трагічних подій 11 вересня 2001-го я тяжко захворів, — розказує Бояхчян. — Хотів повернутися до рідних у Москву, бо не знав, скільки мені ще лишилося жити. Коштів тоді було обмаль, а один мистецтвознавець вирішив скористатися цією ситуацією. Він дістав мені квитки до Москви в обмін на колаж "Таємна вечеря". Тепер продав його на аукціоні.

На відміну від Сергія Параджанова, який використовував у колажах техніку аплікації, Валерій Бояхчян робив картини, зшиваючи голкою шматочки матерії в цілісне полотно. "Таємна вечеря" створена саме так.

У США Бояхчян розмальовував стіни клубів та ресторанів Нью-Йорка . Створив там 48 маріонеток світових зірок для спектаклю "Ми світ, ми діти" італійця Тоніо Гуерра. Нині він працює арт-директором Грузинського театру маріонеток.

Зараз ви читаєте новину «У Лондоні продали підробку колажу Сергія Параджанова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі