четвер, 25 червня 2020 05:56

У книжках для найменших головне — малюнки

Автор: kokotuha.com
  Вийшла друком казка "Жабеня, ставок і море" - перша книжка Андрія Кокотюхи для малят
Вийшла друком казка "Жабеня, ставок і море" - перша книжка Андрія Кокотюхи для малят

— Писати для найменших — найважча моя робота, — каже письменник 49-річний Андрій Кокотюха. Випустив казку "Жабеня, ставок і море" — свій перший твір для дітей. У його доробку — 76 книжок. Переважно детективна і пригодницька література.

Найменше у ставку Жабеня ніколи не бувало далі свого дому. Раптом дізналося, що є велике море. Шукає способи, як туди дістатися, щоб скупатися. В цьому йому допомагає Карасик. Друзі постійно потрапляють у пригоди, за сюжетом.

— То Жабеня плаває під водою, то влаштовують перегони з Карасиком, то нападає зміюка. Герой намагається вирватися з полону і втекти. — про­довжує Кокотюха. — Що не розділ, то пригода. І — щасливе закінчення. Жабеня потрапляє до моря й купається там. Але дивним способом. Фінал неочікуваний.

— Я розраховував, що казку купуватимуть для 5–7-річних дітей. А виявляється, і в 2–3 роки цілком добре її сприймають. Важко вгадати дитячу аудиторію, бо різний досвід, різні батьки.

Для мого нібито солідного віку вперше сідати за книжку для малят було трохи дивно. Ніколи такого не робив. Думав, що буде легко. Обсяг невеликий — 64 сторінки. Історія була придумана давно. Вирішив, чого б не написати. Ну, хай це займе два дні. А вийшло — шість.

Для дошкільнят треба писати легко, весело й цікаво. Зрозуміло, але без сюсюкання й повчання. Без оцього "Добрий вечір вам, малятка, любі хлопчики й дівчатка".

Хто захоче писати колись хоч для своїх дітей — не повторюйте моїх помилок. Спочатку вголос прочитайте написане. Самокритично, перед дзеркалом. Тільки так зрозумієте, чи сприйме це ваш слухач. Я цього вчасно не зробив. Довелося переверстувати книжку.

У літературі для найменших головне — не текст, а малюнки до нього. Щоб було приємно брати в руки. Ілюстрації багато що розкажуть навіть малечі 1–2 років. І тут ми не помилилися. Художниця Ольга Кузнецова працювала майже рік. Як кажуть перші читачі, малюнки космічні.

Ініціатором створення казки стала моя дружина Ірина. Але ідея виникла років 22 тому, коли виходив дитячий журнал "Соняшник". Його редакція була на одному поверсі з офісом, де я тоді працював. На прохання редакторки, письменниці Лесі Ворониної, колеги придумували історії для коміксів. "Пригоди Жабеняти" написав на друкарській машинці й передав у редакцію. Комп'ютера тоді ще не мав. Перший розділ втілили в комікс. Та потім проєкт згорнули. А рукопис загубився.

Довелося історію відновлювати по пам'яті. Голова — найкращий носій інформації. Ліпший за будь-яку флешку. Особливо, якщо тренувати — працювати, думати.

Потім почав думати, а як би цей твір далі рухати. Я також сценарист, давно працюю в кіно. До своїх мрій додав — втілити казку в анімації.

Карантин не сприяє видавничій активності. За винятком книжок, адресованих найменшим. Тому цей твір нагодився вчасно.

Книжка "Жабеня, ставок і море" вийшла в київському видавництві "Авіаз". Коштує 160 грн.

Зараз ви читаєте новину «У книжках для найменших головне — малюнки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі