середа, 19 вересня 2007 15:31

У Києві показують посмертні маски знаменитостей

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Відвідувачка Музею одної вулиці фотографує на мобільний телефон посмертну маску французького поета Поля Верлена. В короткій біографії під маскою написано: ”Поль Верлен вел распутный гомосексуальный образ жизни”
Відвідувачка Музею одної вулиці фотографує на мобільний телефон посмертну маску французького поета Поля Верлена. В короткій біографії під маскою написано: ”Поль Верлен вел распутный гомосексуальный образ жизни”

40 посмертних масок акторів, письменників, політиків виставили в Музеї однієї вулиці на столичному Андріївському узвозі. Серед них лише одна жіноча — актриси Марії Заньковецької.

— Маску Марії Заньковецької раніше зберігали в підвалі Музею театрального мистецтва в Києві. Вона була обкладена газетами кінця тридцятих років і почорніла від сирості, — розповідає директор музею Дмитро Шльонський, 41 рік.

Директор демонструє маску російського актора й письменника Василя Шукшина.

— Її знімав 90-річний скульптор Микола Нікогосян. Він живе в центрі Москви у власному чотириповерховому будинку. Подейкують, що очолює всю вірменську мафію. Дружина Шукшина Лідія хотіла подавати на нього до суду. Скульптор хотів залишити відбиток собі. Нікогосян віддав його Федосеєвій-Шукшиній. Жінка подарувала його письменникові Миколі Заболоцькому. А той — скульптору В"ячеславові Кликову. Син Кликова випадково знайшов його в майстерні. Йому ліньки було робити копію, й він передав мені оригінал. На масці збереглося кілька волосин із брів Шукшина.

Цікавлюся, чи не моторошно працівникам музею ходити по залі.

Скульптор Нікогосян очолює всю вірменську мафію

— 2005-го в Музеї гетьманства нам дозволили зробити копію маски Симона Петлюри. Тепер щоночі о дванадцятій у нашому музеї рипить підлога. Дівчата кажуть, що це дух Петлюри блукає коридорами, — жартує Шльонський.

Запитую, чому на масці німецького філософа Іммануїла Канта на підборідді ґуля.

— Кант помер у вісімдесят років у російському місті Калінінград, — розповідає Дмитро. — Зубів не мав, нижня щелепа відвалилася, ніхто її не підв"язав. Скульптор був халтурником, залив гіпсом рот. Покійника поховали зі шматком гіпсу в горлі.

Директор бідкається, що не зняв відбитка з головнокомандувача УПА 95-річного Василя Кука. Той помер 9 вересня.

— Я домовився з його сином, — говорить. — Але скульптор Ігор Макогон потрапив у дорожню пробку й запізнився. Тіло Кука везли до Львова у лімузині сім годин. Хоча там був кондиціонер, тіло почало розкладатися. Львівський скульптор Петро Дзиндра побоявся, що зірве з обличчя шкіру. Таке вже було 1920-го з італійським художником Амедео Модільяні. Його друг зняв із нього посмертну маску разом зі шкірою. Потім скульптор Жак Лівшиць поправив її. Ми хотіли зробити з неї копію. Але нащадки Лівшиця сказали, що він заповідав не знімати копій з його відбитків.

Виставка посмертних масок триватиме до середини грудня. Квиток коштує 10 грн.

Зараз ви читаєте новину «У Києві показують посмертні маски знаменитостей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі