понеділок, 01 вересня 2008 18:42

У Києві показують гравюри Сальвадора Далі та Андре Лота
5

Гравюра французького авангардиста Сальвадора Далі ”Флоренція. Пейзаж”
Французький кубіст Андре Лот написав полотно ”Портрет” 1944 року під час окупації Парижа
Гравюру ”Пара” Марк Шагал створив 1943-го. На ній зображені оголені чоловік і жінка
Літографію ”Мексиканський пейзаж” Марк Шагал написав на папері з водяними знаками
Літографія іспанського художника Сальвадора Далі ”Корида”

"Гравюри Сальвадора Далі й Андре Лота вперше виставили в Україні. У наших музеях немає жодної роботи цих художників, — каже директор київської галереї "Боско" Наталія Лисенко, 39 років. — Нещодавно я дізналася, що кілька їхніх картин та гравюр є у приватних збірнях. Півтора місяця умовляла їх надати роботи для виставки".

Посеред галереї "Боско", стіни якої пофарбовані в червоне, стоять п"ять робіт. Вони завішені червоним папером. Усі належать двом українським колекціонерам. Їхніх прізвищ не розголошують.

Жінка зриває папір із найбільшого полотна. Це картина французького художника й скульптора Андре Лота "Портрет".

— Лот написав її 1944-го під час окупації Парижа. Він тоді творив мало, тому полотно дуже цінне. На світових аукціонах воно коштувало б десь 150 тисяч євро. Як потрапило до України, не знаю, — продовжує Лисенко.

Показує гравюри Марка Шагала: кольоровий "Мексиканський пейзаж" та чорно-білу "Пару". Шагал — єврей, уродженець білоруського міста Вітебськ. 1923-го емігрував із СРСР до Парижа. У першій роботі митець зобразив огрядну жінку з дитиною на руках. У другій — оголених чоловіка та жінку. Ціна кожної — $20–30 тис.

— Шагал створював гравюри на папері з водяними знаками, — додає Наталія. Роботи пришпилені до дошки кольоровими кнопками. Жінка бере одну. Дістає ліхтарик і просвічує папір. — Ось, видно напис. На ньому вказано, що робота належить Шагалу.

Останніми відкриває гравюру "Флоренція. Пейзаж" та літографію "Корида" іспанського художника Сальвадора Далі.

За допомогою шаблона можна створити безліч однакових зображень

— Писати картини легше, аніж створювати гравюри чи літографії. Тому цим займаються люди з мізками, — сміється художник 47-річний Віктор Кириченко. — Щоб створити гравюру, на металеву пластину наносять лак. На ньому кислотою випалюють малюнок. Роз"їдені заглиблення заповнюють фарбою. До пластини притискають папір. На ньому відбивається зображення.

Літографія — дещо інше, — продовжує Віктор. — Скільки кольорів на малюнку, стільки каменів бере художник. На кожен наносить окрему фарбу: один камінь — синє небо, інший — сонце на ньому. Потім їх по черзі притискає до паперу.

За допомогою шаблона можна створити безліч однакових зображень.

— Кожна гравюра має свій номер. Його зазначають у нижньому лівому кутку роботи, — пояснює мистецтвознавець Ольга Петрова, 66 років. — Авторськими та найдорожчими вважають перші 15 робіт. У "Боско" представлені дві 227-і гравюри Шагала, а усього їх кожної по 300. 121-а та 163-тя роботи Далі — із 250-ти примірників.

Картину та гравюри можна побачити в галереї "Боско" на виставці "Великий антикварний салон". Вона триватиме 4 — 14 вересня в столичному "Українському домі".

Зараз ви читаєте новину «У Києві показують гравюри Сальвадора Далі та Андре Лота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі