понеділок, 16 квітня 2007 17:43

У Києві Єжи Гоффман загубив гаманець

Почесним гостем київського фестивалю документального кіно "Контакт" став 75-річний польський режисер Єжи Гоффман. Прем"єра другої і третьої частин його документальної стрічки "Україна. Народження нації" відбулася в кінотеатрі "Жовтень". На початку стрічки з"являються титри, що на її створення режисера надихнула книга Леоніда Кучми "Украина — не Россия".

— Скоріше її назва, — уточнює Гоффман. — У Польщі книга викликала велике здивування, у нас ніколи не викликало сумніву, що ви — не Росія. Але якщо український президент пише такі твори, значить, є в цьому потреба.

Каже, що на батьківщині його часто звинувачують у непатріотизмі.

— Питали, чому в моєму фільмі про повстання Богдана Хмельницького "Вогнем і мечем" він не закінчився перемогою поляків під Берестечком, — починає із запалом розмахувати руками, окуляри трохи сповзають із носа, він їх поправляє вказівним пальцем. — Я роблю свої фільми для нормальних людей, а не із шовеністичними зай...бом, — крутить пальцем біля скроні.

Скаржиться, що в Україні за показ своїх фільмів по телебаченню він нічого не отримує:

— Віддав права на них Союзу кінемотографістів. Але доки у вас нормально не почнуть працювати закони, не впевнений, чи доб"юся своїх авторських прав.

Каже, у Росії подавав у суд за незаконний показ своїх фільмів:

— Але там ще радянські закони діють, за ними на авторський відсоток тільки композитори мають право. На свої фільми я такого права не маю, бо їх викупили ще за Радянського Союзу.

Пригадує, що на відкритті "Контакту" його познайомили з героєм німецької стрічки "Містер Пилипенко і його підводний човен".

— Панові Пилипенко сказали, що я режисер фільму "Знахар". Той відповів, що це його улюблений фільм. Він його з дружиною кожен місяць по телебаченню дивиться.

Після показу фільму "Україна. Народження нації" була зустріч режисера з глядачами. Гоффман виходить із залу, нервово плескає себе по кишенях піджака, повертається. Забігає до кабінету директора, виходить із сумним виразом.

— Що трапилося? — питає письменник Сергій Дяченко.

— Та гаманець загубив. Десь двісті гривень там було.

— Головне, що документи і квиток не там лежали, — втішає  Дяченко режисера, тримаючи за плече. І дарує свою книгу "Vita nostra".

Зараз ви читаєте новину «У Києві Єжи Гоффман загубив гаманець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі