пʼятниця, 17 серпня 2018 07:50

У фільм про Стуса повернуть сцену з Медведчуком

"Доручаю керівництву Мінкульту і Держкіно в максимально стислі терміни зібрати авторів фільму про Василя Стуса. Розібратись і зробити все, щоб у стрічці історію справжнього патріота і борця за волю України розказали чесно, правдиво, повністю і без перекручувань", — написав у "Фейсбуку" прем'єр-міністр Володимир Гройсман, 40 років.

З історичної драми "Птах душі" про поета й радянського політв'язня Василя Стуса прибрали сцену суду. Його державним адвокатом був Віктор Медведчук. Нині це проросійський політик і кум президента Росії Володимира Путіна. На суді він фактично підтримав позицію прокурора.

Стуса звинувачували в антирадянській агітації й пропаганді. 1980-го засудили до 10 років ув'язнення і п'яти — заслання. Він відбув половину терміну. 47-річним помер у тюремному карцері колонії в Пермській області РФ.

Фільм "Птах душі" покаже ­події останніх шести днів життя Василя Стуса. До минулого він ­повертається в ­спогадах, за сюжетом. Кошторис стрічки — 40 млн грн. У прокат вийде у січні 2019‑го.

— Заява прем'єр-міністра Гройсмана — це не тиск чи цензура. Це — вимога зробити фільм у тому вигляді, в якому проект виграв 19 мільйонів гривень державного фінансування, — розповідає голова Держкіно Пилип ­Іллєнко, 40 років.

— У сценарії були сцени з Медведчуком. Значні за обсягом і значимістю. Суд був емоційною вершиною картини. Якщо ці епізоди прибрати, вийде зовсім інший фільм. Практика кіновиробництва така, що готова стрічка ніколи не відповідає сценарію на 100 відсотків. Тому що це творчий процес. Режисер і сценарист по-різному бачать епізоди, персонажів. Якісь моменти вирізають через брак хронометражу. Але це — об'єктивні причини.

У випадку з "Птахом душі" йдеться про глобальні зміни. Постає питання: навіщо проводити конкурси і розглядати сценарії, якщо потім можна кардинально змінити сюжет? Тим більше — під стороннім впливом. Хоча від режисера й продюсерів стрічки не чув про тиск із боку Медведчука. Дискусію спричинила заява одного з акторів, якого не взяли на роль. Ми звернулися до творців стрічки. Наступного дня вони запевнили, що повернуть у фільм сцену суду.

Держкіно не відстежує перебіг роботи над картиною. Наша функція — фінансувати її. Лише на початку конкурсу оцінюємо художній потенціал проекту. По завершенню зйомок переглядаємо стрічку, підписуємо акт про прийняття як замовники. Якби фільм здали без сцен із Медведчуком, ми б реагували. Але картина ще у процесі створення.

Режисер 35-річний Роман Бровко до фільму "Птах душі" знімав мильні опери для російського телеринку. Але 90 відсотків українських кіношників довгий час існували за російські гроші. Починаючи від Богдана Ступки і закінчуючи акторами масовки. Роман Бровко має добру школу. Одним з його вчителів був польський режисер Анджей Вайда.

— Роман Бровко опинився в ситуації "або пан, або пропав", — каже кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський, 43 роки.

— Треба було рятувати ситуацію, бо проти фільму піднялася уся громадськість. Така увага є корисною, виховує в режисера самоконтроль.

Адвокати Медведчука заявили, що будуть через суд вимагати зняття фільму з прокату, якщо автори недостовірно подадуть інформацію. Чому політика так непокоять події 38-річної давнини?

— Медведчуку добре живеться в Україні. Він не хоче згадок про давні гріхи, які можуть змусити його втікати звідси. Якщо дзвінок від команди Медведчука до знімальної групи справді був, то вони не розрахували ефекту. Те, що хотіли замовчати, вибухнуло з більшою силою. Тепер про роль Медведчука в суді над Стусом знатиме ще більше людей. Якщо ситуація справді дійде до суду, то відповідати буде не лише режисер чи кінокомпанія, а й держава в особі Держкіно.

Якою буде доля фільму після такої уваги?

— Галас довкола картини створює додаткову рекламу. "Птах душі" — це біографічна драма. Не комедія чи бойовик, які збирають багато глядачів. Скандал дає шанс вийти на ширшу аудиторію, більше заробити. Проте до виходу фільму в прокат ще півроку. За цей час інтерес до стрічки може зникнути так само стрімко, як і з'явився.

Отримали гроші від РФ на фільм про Кримську війну

28,9 млн грн може виділити держава на комедійний серіал "Подорожники" й детектив "Принцип насолоди". Вони — серед переможців конкурсу кінопроектів патріотичного спрямування. Їх зніматиме компанія "Стар Медіа", чиї серіали "Офіцерські дружини" та "Бомба" заборонили в Україні через ознаки російської пропаганди. 2007-го компанія отримала премію "За возрождение России".

— Стрічки таких компаній не варто фінансувати. Вони працюють на "русский мир", — каже кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський. — Однак у правилах відбору такої підстави для відмови немає. "Стар Медіа" багато років паразитує в Україні, є неприхованим агентом впливу Кремля. Наприклад, позаторік отримали гроші від міністерства культури РФ на зйомки фільму про Кримську війну. Варто прошерстити діяльність "Стар Медіа" законним способом. Якщо рух грошей у компанії зафіксувати важко, то варто хоча б звернути увагу на її очільника Влада Ряшина. Він бере кредити в Росії, літає з Москви до Севастополя.

Зараз ви читаєте новину «У фільм про Стуса повернуть сцену з Медведчуком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі