понеділок, 04 серпня 2008 15:39

Твори мистецтва з колекції Гітлера повернуть законним власникам

На сайті Берлінського музею німецької історії http://dhm.de виклали зображення та дані про майже 5 тис. картин, скульптур та меблів, які належали Адольфу Гітлеру. Вони належать до Лінцської колекції, що колись мала стати основою для задуманого Гітлером Музею фюрера. Багато експонатів із колекції німці вивозили з окупованих територій.

Із 1942-го по 1944 рік частину збірки експонували в австрійському місті Лінці, де Гітлер провів дитинство та юність. Виставку фінансували через фонд фюрера "Спецпроект Лінц", на який перераховували гонорари за книгу диктатора "Майн Кампф". Лише 1933-го, за перший рік продажу книжки, Гітлер заробив на ній 232 тис. марок. Ще приблизно мільйон гонорару за автобіографії. Окрім того, він отримував відсотки від кожної проданої марки, листівки чи фотографії з його зображенням.

Частину експонатів після війни втратили, а 1700 — розкидано по німецьких музеях. Нині вчені намагаються з"ясувати, звідки які предмети потрапили до Гітлера, та повернути їх колишнім власникам. Походження частини з них установили завдяки вцілілим фотографіям та інформації про твори мистецтва, яку збирали для фюрера. Виклавши зображення експонатів у мережі, дослідники сподіваються отримати нові дані про них.

Зараз ви читаєте новину «Твори мистецтва з колекції Гітлера повернуть законним власникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі