вівторок, 22 жовтня 2019 05:30

Тема насильства в сім'ї популярна серед фотографів

Автор: BIRDINFLIGHT.COM
  Знімок нідерландця Шадмана Шахіда з фотопроекту ”Без пощади” присвячений жінкам у Бангладеш, які потерпають від домашнього насилля
Знімок нідерландця Шадмана Шахіда з фотопроекту ”Без пощади” присвячений жінкам у Бангладеш, які потерпають від домашнього насилля

Серія "Обличчя Майдану" отримала приз глядацьких симпатій міжнародного конкурсу "Птах у польоті". Її автор — 34-річний Михайло Палінчак. Раніше працював штатним фотографом при Адміністрації президента. Зняв світлини героїв Небесної сотні в центрі Києва.

— Ці фото загиблих п'ять років тому друзі та родичі повісили на деревах вулиці Інститутської, — каже Палінчак. — Меморіалу досі немає. Ішов там і помітив, що знімки почали вицвітати. Деякі вкрилися пліснявою. Інші майже стерлися. Так само час стирає з пам'яті події. Подумав, що важливо нагадати. Ці люди віддали найцінніше — життя. Не маємо права забувати про їхній подвиг.

Михайло Палінчак отримав приз — фотокамеру "Панасонік".

"Птах у польоті" проходить удруге. Відзначають молодих авторів, які по-новому розповідають історію. Цьогоріч надійшло понад 400 заявок із 57 країн. У фінал увійшли роботи з Польщі, Іспанії, Нідерландів, США та Нової Зеландії.

У десятку найкращих потрапив український проект "50 гривень" Романа Пашковського. Він розвісив оголошення, що дасть 50 грн кожному, хто прийде в його студію зніматися. Запитував людей, на що вони витратять гроші. В серії — портрети й відповіді. 82-річна Анна Павлівна купить фрукти. Анатолій, 37 років, — шоколадку для доньки. 17-річна Владислава відкладе на мультиварку для матері.

Переможцем конкурсу став нідерландець Шадман Шахід із проектом "Без пощади". Створив серію за історією своєї знайомої Ало з Бангладеш. Розповідає, як її бив чоловік, змусив зробити аборт. За перше місце фотограф отримав 55 тис. грн.

— Тема насильства в сім'ї популярна серед фотографів. Але Шадману вдалося уникнути штампів, — каже член журі, фотограф Дмитро Костюков, 35 років. — Родинний альбом вважають скарбничкою спогадів. Автор додав сюди драми. Змішав документальну й постановочну фотографію. Переважно облич не видно. Частина знімків справді з альбомів. Ніхто не тримає там зображення статевих органів. А в Шадмана це перше фото. Він стилізує такі знімки. Аби вони краще пояснювали, що відбувається у сім'ї. Серія виходить за рамки класичної фотографії. Тому за неї проголосували всі судді.

Роботи фіналістів конкурсу "Птах у польоті" показують у київському арт-просторі "Сет" до 10 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Тема насильства в сім'ї популярна серед фотографів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі