вівторок, 14 серпня 2018 05:20

Світлана Алексієвич скасувала зустріч із читачами в Одесі

Світлана Алексієвич скасувала зустріч із читачами в Одесі
8 серпня Алексієвич до списків сайта "Миротворець". Через декілька годин її профіль видалили. Фото: TUT.by

— Дізналася, що надходять погрози організаторам зустрічі й мені особисто, — каже білоруська письменниця 70-річна Світлана Алексієвич. Записала відео, в якому повідомила про скасування публічного виступу в Одесі. Мав відбутися у Зеленому театрі 8 серпня.

— Звинувачують мене у надуманих образах, які я завдала українцям. Так не може бути, бо моя мати українка. Я народилася в Україні, завжди відчувала в собі українську кров.

Зустріч скасували з міркувань безпеки через погрози, які надходили телефоном.

Письменницю внесли до списків сайта "Миротворець", що досліджує злочини проти національної безпеки України. Алексієвич звинуватили у пропаганді, розпаленні міжнаціональної ворожнечі, маніпулюванні інформацією. 2016-го під час виступу у Брукліні, США, сказала: "Карателі, які працювали на території Білорусі, вони всі були з України. І не лише у Латвії, Литві євреїв знищили до того, як прийшли німці. Це було і в Україні". За кілька годин після появи прізвища Алексієвич на "Миротворці" інформацію з сайта видалили.

— Це якесь ментовське невігластво, — каже письменниця Оксана Забужко, 57 років. — Знайшли ворога України! Алексієвич — наш симпатик і союзник.

2015-го Світлана Алексієвич отримала Нобелівську премію з літератури. Авторка книжок "У війни не жіноче обличчя" про Другу світову, "Чорнобильська молитва". Публічно засуджує анексію Криму та війну на Донбасі.

— Порадив би Алексієвич уважніше стежити за своїми висловлюваннями, якщо хоче виступати в Україні, — говорить письменник 51-річний Дмитро Капранов. — У нашій країні триває війна. В Одесі теж проходить її фронт. У місті часто нападають на громадських активістів. Тому є реакція на неоднозначні заяви. Те, що сказала Алексієвич — на руку російській пропаганді. Нобелівська нагорода лише посилює відповідальність за висловлювання. Бо лауреат цієї премії вже авторитет для всього світу.

— Алексієвич висловилася не зовсім коректно, — каже історик Ігор Тодоров, 59 років. — Окупаційна німецька влада використовувала так званих поліцаїв за межами місця їхнього проживаня. Багато карателів справді були з України, але не всі. Це перебільшення має корінь в радянській пропаганді. Зараз подібні вислови йдуть на користь Росії. Алексієвич варто враховувати наслідки цих слів в умовах російської агресії.

Організатори заявили про факти погроз до поліції. Перенести зустріч зі Світланою Алексієвич на іншу дату не можуть через щільний графік письменниці.

Зараз ви читаєте новину «Світлана Алексієвич скасувала зустріч із читачами в Одесі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі