вівторок, 23 вересня 2008 19:16

Свекор заборонив Ніні Матвієнко одягати музейну вишиванку

У вихідні в Музеї Івана Гончара в Києві розказували про весільні обряди. Фестиваль "Рожаниця" розпочали з виготовлення печива у формі голубів.

— Зроби довшу, бо не зав"яжеш, — каже до дівчини у вишиванці 59-річна киянка Ганна Бут. Вона дає майстер-клас із ліплення весільних голубів. — Колись на Сорок Святих пекли 40 пташок, тепер печуть 40 бубликів. Забувають справжні традиції.

Дівчата ставлять форму з печивом на 20 хв. у мікрохвильовку.

— Ой, почекайте, ми ж не помазали його яйцем, — гукає Бут. Дістає підгоріле печиво. — Шкода, що першу партію зіпсували.

Її син — Олег Бут, 32 роки, закликає на вулицю танцювати. На ногах у нього сірі гуцульські постоли. Бут грає на скрипці, дружина Олена — на цимбалах. Десяток людей розучують танець "Картошка". Коли танцюють "Каралафенку", дівчата наступають хлопцям на ноги.

— Беремо три тисячі гривень за весілля у вихідні, по буднях дешевше. Збираємо гроші на диск патріотичних пісень "Ми йдем за Україну", — розповідає Бут.

Директор Бобрицького заповідника "Сінтіка" Аліна Вороновська поправляє декольте. На грудях у неї татуювання— лілія.

— Торік зробили фестиваль на Покрову. Було холодно. Замерзли. Тепер вирішили розпочати напередодні Першої Пречистої, — пояснює жінка.

Директор музею — художник 58-річний Петро Гончар згадує власне весілля. Він одружений зі співачкою Ніною Матвієнко, 60 років.

— Ми з Ніною брали шлюб у цивільному одязі. Хотіли у вишиванках, але батько не дозволив музейні одягати. Наша донька Антоніна розписувалася у весільній сукні, а вінчалася у вишиванці.

Заступниця Гончара Тетяна Пошивайло, 40 років, веде на виставку весільного хліба.

Беремо три тисячі гривень за весілля у вихідні

— У такий хліб кладуть гроші на щастя. Прорізний калач з дірочкою символізує дівочу цноту. А шишки роздають гостям за здоров"я молодих, — розповідає Тетяна.

Колектив "Співочі голоси" обирає наречену — 26-річну Тетяну Кіфоленко.

— Я заміжня, — зізнається вона. — Коли одружувалася, ніяких традицій не було. Розписалися з чоловіком — і все.

Фестиваль продовжать 11 жовтня в селі Бобриця Києво-Святошинського району.

Зараз ви читаєте новину «Свекор заборонив Ніні Матвієнко одягати музейну вишиванку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі