вівторок, 26 серпня 2008 18:59

Стус, Сосюра й Тичина читатимуть вірші школярам

— Класика української літератури вперше за роки незалежності звучить не лише на національному радіо. Диск з архівними записами поетів, який ми випустили до Дня Незалежності, крутять комерційні канали "Наше радіо" та "Ретро FM", — каже президент Національної радіокомпанії Віктор Набруско, 49 років.

— Віктор Іванович жалкує, що в диск не попав вірш Сосюри "Любіть Україну". А я — що там не буде романтичних поезій "Так ніхто не кохав" Сосюри й "О, панно Інно" Тичини, — каже засновник фонду "Справедлива країна" нардеп-"бютівець" Микола Томенко, 43 роки. — До видання увійшли поезії Василя Симоненка, Максима Рильського, Миколи Бажана, Володимира Сосюри, Андрія Малишка, Платона Воронька, Олеся Гончара, Миколи Вінграновського, Василя Стуса, Павла Тичини, які вони начитували. А також два вірші Тараса Шевченка у виконанні актора Марка Кропивницького.

Більшість записів знайшли у фондах радіо. Решту взяли із приватних колекцій. Найдавніший, із голосом Марка Кропивницького, датований 1906 роком.

Дисків в Укрінформі на презентації не було.

Найдавніший запис — із голосом Марка Кропивницького

— Їх ще не підвезли. Після презентації ми роздамо кожному по одному. На дорогах по-різному буває, — пояснює Томенко. Натомість пропонує послухати вірші у виконанні Гончара й Симоненка, які лунають на радіо.

— До цього ми видали диски "Головні пісні та мелодії України", "Лебеді материнства: Живий голос Василя Симоненка", — продовжує Набруско. — Готуємо платівку української прози. Із нею працювати складніше: доведеться самим вибрати найцікавіші фрагменти.

Диск вийшов накладом 1 тис. примірників. Щоб він потрапив у кожну з українських шкіл, треба ще 21 тис. примірників.

— Диск коштує 7 гривень. На весь тираж потрібно 150 тисяч. Це невеликі гроші для держави, — зазначає Томенко.

Підвозять ящик із платівками. Томенко просить прес-секретаря давати по одному диску в руки. Журналісти хапають по три-чотири.

Зараз ви читаєте новину «Стус, Сосюра й Тичина читатимуть вірші школярам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі