пʼятниця, 05 листопада 2010 09:48

Спогади доньки Франка вийшли на 568 сторінках

Автор: фото з сайта www.yarval.org.ua
  Книжка Анни Франко-Ключко ”Для тебе, тату”
Книжка Анни Франко-Ключко ”Для тебе, тату”

1 листопада у столичній книгарні "Є" на вул. Лисенка презентували спогади доньки Івана Франка — Анни Франко-Ключко "Для тебе, тату". Вони побачили світ у київському видавництві "Ярославів Вал". Наклад — 1 тис. На друк витратили 47 тис. грн.

— Ще 1992-го знайомий у Канаді дав мені книжку Анни "Іван Франко і його родина". Сказав, що в Україні її видавати не можна, бо не зрозуміють. А п'ять років тому зателефонував і дав дозвіл. Мотивував тим, що суспільство вже дозріло, — каже видавець Михайло Слабошпицький, 64 роки.

Спогади Анна Франко писала в 1920-ті на Закарпатті.

— У книжці Анна різко відгукується про свою матір, Ольгу Хоружинську. Дружина Франка була нервова, часто зривалася на крик. Їхнє подружнє життя було жахливим. Ольга була дворянкою, а родина жила в недобудованому будинку, голодувала. В останні роки у Франка  прогресувала психічна хвороба. Він вважав, що Драгоманов диктує йому шкідливі думки. Письменник помер самотнім у львівському притулку для калік.

Із 1948-го Анна Франко оселилася в Канаді. Працювала медсестрою.

— В якійсь газеті помітила згадку про брата Тараса. Написала йому листа, вони почали листуватися. Тарас просив її написати про батька. Анна надіслала йому свої спогади. Конверт дійшов дуже пошматованим і зім'ятим. Мабуть, побував у багатьох руках. А 1956-го фрагменти книги несподівано з'явилися в журналі "Дніпро". Радянським ідеологам сподобалися випади Анни проти Грушевського. Вона писала, що він був снобом, ревнивим до слави.

Книжку уклав дрогобицький науковець Михайло Шалата. Видання має 568 сторінок, у ньому багато родинних фотографій. У книгарні коштує 111,3 грн, у видавництві можна замовити за 47 грн.

Зараз ви читаєте новину «Спогади доньки Франка вийшли на 568 сторінках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі