понеділок, 03 березня 2008 17:39

Софіко Чіаурелі померла від раку

 

Грузинська актриса Софіко Чіаурелі померла 2 березня вдома у столиці Грузії Тбілісі. Їй було 70 років. Актриса хворіла на рак, торік перенесла операцію, а потім у Парижі проходила сеанси променевої терапії. Поховають Чіаурелі в четвер у Дідубинському пантеоні громадських діячів Грузії поряд із чоловіком Коте Махарадзе.

Софіко Чіаурелі зіграла в кіно й театрі півтори сотні ролей. Найвідоміші — прачка Вардо в мюзиклі "Мелодії Верійського кварталу", мати в комедії "Не сумуй", секретарка у детективі "Шукайте жінку", Джулія в комедії "Мільйон у шлюбному кошику". За роль головної героїні Тамро у драмі "Кілька інтерв"ю з особистих питань" 1980-го отримала Державну премію СРСР. Режисер Сергій Параджанов називав її своїм талісманом і музою, зняв у фільмах "Колір граната", "Легенда про Сурамську фортецю", "Ашик-керіб", "Остання весна".

Актриса народилася у Тбілісі. Її батько Михайло Чіаурелі був улюбленим кінорежисером Сталіна. А матір, Веріко Анджапарідзе, Британська академія мистецтв визнала однією з десяти кращих актрис ХХ ст.

Під час навчання у ВДІКу Софіко познайомилася зі своїм першим чоловіком — режисером Георгієм Шенгелая. 1958-го в них народився син Микола, нині художник. 1963-го з"явився на світ Олександр, він став актором. 1980-го Софіко Михайлівна закохалася у спортивного телекоментатора Коте Махарадзе, подала на розлучення і вийшла заміж вдруге. Коте помер у грудні 2002-го: коли під час відбіркового матчу чемпіонату Європи між Грузією та Росією на стадіоні у Тбілісі зникло світло, в нього стався інсульт.

— Я — щаслива людина, — казала Чіаурелі торік. — На 100 відсотків ніхто ніколи не виконає того, про що мріє. Але десь на 80 своє життя я виправдала.

Зараз ви читаєте новину «Софіко Чіаурелі померла від раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі