понеділок, 02 лютого 2009 18:33

Слабошпицький сам везе фільм на Берлінале

П"ять українських фільмів покажуть на кінофестивалі Берлінале, що розпочинається в столиці Німеччини 5 лютого. Їх сподіваються продати зарубіжним дистриб"юторам.

— Повеземо казку Кіри Муратової "Мелодія для шарманки", драму Романа Балаяна "Райські птахи", комедію Марини Кондратьєвої "Одного разу я прокинуся" і мультфільм "Пригоди бравого вояка Швейка" Ріната Газізова та Манука Депояна, — складає губи в дудочку директор Української кінофундації 58-річний Андрій Халпахчі. — Картину про Голодомор "Живі" Сергія Буковського покажемо двічі. У Європі люблять дивитися на наших бомжів.

2008-го дружина президента Катерина Ющенко в готелі "Адлон Кемпінскі" організувала українську вечірку. Прийшли 400 гостей, їх частували салом і горілкою.

— Очарувала директора Берлінале Дітера Коссліка, — згадує Халпахчі. — Він весь час питав мене, чим може допомогти українському кіно.

У конкурсі бере участь 15-хвилинна короткометражка "Діагноз" 34-річного киянина Мирослава Слабошпицького. Вона претендує на головну нагороду — "Золотого ведмедя". Заявку режисер посилав сам.

— Ми дізналися, що Україна представлена в конкурсі, коли оголосили список учасників, — зізнається Халпахчі. — Подзвонили Слабошпицькому, хотіли допомогти. Але він відмовився. Їде окремо. Може, ображається, що Україна не допомагала зняти фільм. А тепер усі примазуються до успіху.

2002-го пластиліновий мультфільм киянина Степана Коваля "Ішов трамвай N9" отримав "Срібного ведмедя".

— Режисер Тарас Томенко каже, що теж має "Срібного ведмедя". 2001-го його короткометражку "Тир" показали в програмі "Панорама". Її визнали найкращою, але "Ведмедів" у цій номінації не вручають. Як приз Тарасові запропонували безплатний курс у нью-йоркській кіношколі. Він відмовився.

Зараз ви читаєте новину «Слабошпицький сам везе фільм на Берлінале». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі